Saturday, June 14, 2014

Petai Sambal Hitam

Musim petai sekarang ni....tadi pegi pasar satu lori petai sampai....mata besar2....geram jer tengok... Beli juga sikit..... harga murah, kalau beli 50 papan dia jual RM25 jer...

Nasib tak beli....sbb petang tadi jiran sebelah bagi buah tangan dari langkawi.....

Nah ko.....boleh buat mandi....hehehe...best daripada coklat....confirmed takde cadbury sbb yg ni kawan dia tanam sendiri....

Dok fikir nak masak apa selain buat ulam....sekali gitu mr google ketemukan dengan resepi ni...."Petai Sambal Hitam Maktok" dari blog nurhezlinda....boleh tahan lama...

Bahan2 nye ialah :-

1) Bahan Sambal Hitam :
- Bawang Merah Kecil 18 biji (Kalau nk ganti dgn bwg besar guna la 5 - 6 biji) lebih bwg merah lg sedap.
- Bawang Putih 1 ulas
- 25 biji Cili Kering (rebus dulu kasi lembut)
- Cili Padi (Optional) tp aku letak, pedas baru best!
- Belacan dlm 50 sen besarnye X 3 , lebih byk sedap.
- Asam Jawa Segenggam (Nak air die je ni)
- garam dan gula secukup rasa 

2) Petai
3) Ikan Bilis Segenggam

Cara - Cara

1) Ikan Bilis digoreng

2) Petai digoreng pakai api kecik atau sederhana.kalo api besar masa mula2 tu leh la..sampai kulit petai jadi crispy. since gorengnye agak lama, korg pakaila pan yg lebar.

3) Cara2 Utk Sambal Hitam
Blend Semua Bahan Sambal dgn menggunakan Air Asam Jawa.
Kemudian goreng sambal guna je minyak pas goreng petai n ikan bilis td.

Tp kalau nak cepat, masa goreng petai td, sementara tu bole je korg goreng sambal ni pakai kuali lain.
Goreng le sambal tu sampai garing warna ala2 merah hitam.
Tunggu sambal dgn petai n ikan bilis tu semua dah sejuk baru gaul..kalau tak.. nanti petai cepat lemau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...