Tuesday, February 14, 2017

Ayam sos plum


Menu tengahari. Simple jer....macam kebanyakan hari2 bekerja lauk 2 in 1 jadi pilihan. Sayur dan lauk dalam satu hidangan. Masa suntuk nak hidang penuh meja. Tapi alhamdulillah, anak2/family boleh makan airtangan saya hampir setiap hari. Anak2 saya taklah cerewet sangat bab2 makan ni. Biasanya tak banyak komen apa yang dihidangkan. Kalau kekadang saya tak masak nanti diorang start la tanya dan request macam2.....dah lama tak makan itu....teringin nak makan yang ummi masak tu.....kenapa ummi tak masak.........


Subuh ni saya pilih ayam sebagai menu lauk pauknya. Masak ringkas2 begini pun ok. Masakan ayam yang ada rasa pedas manja2 (sebab cilinya saya belah jer tak tumbuk) dan masam manis begini memang disukai anak2. 

Ayam Sos Plum
@ zulfadreamland.blogspot.my

1/2 ekor ayam - potong kecil
2 inci halia - tumbuk
5 ulas bawang putih - tumbuk
2 biji bawang besar - 1/2 biji hiris dan selebihnya potong wedges
2 biji cili merah - buang biji dan hiris
cili padi dibelah tengah (Ikut citarasa nak banyak mana dan boleh tumbuk kalau nak pedas menyengat)
1/2 batang lobak merah
Kailan
Kobis bunga
Garam dan gula perang secukup rasa
8 sb sos plum
Minyak secukupnya

Perap ayam dengan halia, bawang putih, garam dan gula selama sejam. Panaskan minyak, masukkan ayam dan masak hingga airnya kering dan ayam dan naik bau halia dan bawang putih. Masukkan bawang hiris. Tumis lagi hingga layu. Masukkan sayuran (kecuali kailan) dan cili. Tumis rata hingga karot empuk. Masukkan sos plum, kailan dan bawang wedges. Tumis hingga kailan masak. Sesuaikan rasa garam dan gula. Sedia dihidang. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...