Friday, February 24, 2017

SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH


Sesekali merajinkan diri mengupas telur puyuh. Renyah sungguh. Kupas pulak kena sorok2 dari pandangan anak2..... Hahaha....kalau tidak nanti takdan nak kumpul utk buat sambal.

Saya mssakni  untuk lunch rabu lepas. Saya buatkan sup ayam sikit untuk kuah2nya.


Sambal tumis telur puyuh
@ zulfadreamland.blogspot.my

30 biji telur puyuh direbus dan dikupas kulitnya.
*15 biji cili kering - rebus lembut
*1 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
2 batang serai diketuk
4 sb sos tomato
4 sb air asam jawa pekat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Kisar lumat *.

Tumis tanpa minyak sehingga agak kering. Masukkan minyak. Masak hingga bahan tumis naik bau dan pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan serai. Biar merenih seketika. Masukkan telur. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air jika terlalu kering. Gaul sebati dan tutup api.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...