Friday, February 24, 2017

Apam Manja Pandan


Ulang tayang....kuih yang satu masa tu saya selalu buat. Tetiba teringin nak makan. Buat satu adunan jer....dapat la sepinggan. Warna pun macam2..ada yg terlebih gelap sebab terlama la...terleka dengan benda lain la.... ok la....boleh makan lagi....cantik skit...tona berbeza2.


Apam manja pandan @ ZLC

BAHAN-BAHAN UTK KULIT

1 cawan tepung naik sendiri (boleh guna tepung gandum + 1 sk baking powder)
1 bj telur
1/4 cawan gula
1 cawan air pandan (kisar 6 helai daun pandan dengan air, tapis)
1 sudu besar minyak masak
Secubit garam

Cara:
pukul telur dan gula hingga kembang.
kemudian satukan dgn semua bahan lain dan kacau hingga sebati. (Saya satukan semua bahan dlm pengisar dan kisar 10 minit).
Kemudian, buat bulatan kira kira 4 inci lebar di atas kuali leper, apabila kering, lekatkan inti di bahagian tengah dan lipat, picit dan angkat.

BAHAN UNTUK INTI kastard:

1 cawan tpg gandum
1 sudu besar jagung
1/2 cawan gula (boleh tambah ikut citarasa)
11/2 cawan susu
1/2 cawan air pandan
1-2 biji telur (Optional)

cara:

satukan semua bahan.

dan masak sehingga likat dan berkilat.( untuk filling boleh juga gunakan vanilla cream @ cream custard, kaya atau inti kelapa)

Untuk inti kelapa

(biasanya saya buat banyak2 dan simpan dlm peti beku - inti ni boleh guna untuk buat koih koci, badak berendam, kuih bom, pulut inti, kuih ketayap dll)

1 biji kelapa parut
1 cawan gula putih (manisnya ikut citarasa)
Secawan air pandan
Sedikit garam

Cara-cara

Masukkan kelapa parut, air pandan, gula.  Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula dan airnya sedikit kering. Angkat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...