Saturday, February 25, 2017

Cheese Tart


Cistat lagi. Buat ritu tak puas makan katanya....tak ble makan ulang2. Jadi buatkan second round. Kali ni buat 2 tray pulak. Cheesenta pulak saya cuba resepi berbeza sedikit. Ada tambah tepung.

Untuk shell boleh rujuk resepi yang sama di DI SINI.. Aritu buat shell 4 adunan sebab dah jangka anak2 request lagi.


Resepi filling cheese tart versi 2

Filing:

250 gm cream cheese
50 gm gula
25 gm mentega
1 biji telur
25 gm whipping cream
20 gm tepung gandum

Topping:

Jam blueberry
Apricot gel untuk glaze (optional)

1.  Satukan gula, cream cheese dan memtega. Pukul hingga ringan dan licin.

2. Masukkan telur dan pukul sebati.

3. Tambahkan whipping cream dan gaul rata.

4. Akhir sekaliasukkan tepung dan kacau hingga adunan sebati.

5.  Masukkan adunan cheese ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam shell. Paipkan blueberry jam sebagai hiasan - guna pencungkil gigi utk mencorakkannya.  (Saya paipkan jem dalam shell sebelum letak cheese).

6. Bakar suhu 180 Celcius selama 8 - 10 minit. Kalau terlebih bakar filling akan merekah. Bila dah sejuk boleh lah disapu dengan glaze nak bagi nampak berkilat.

Enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...