ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, July 27, 2016
Cucur pisang
Cekodok pisang jer....tapi disebabkan saya cucukkan kat lidi suka kemain anak2 saya. Saya bekalkan agak banyak utk anak...suruh dia bagi kat kawan2. Rezeki kami meriah dengan pisang sehari dua ni. Masa hubby ke kebun kawan ada yang hadiahkan berangan kampung..... dua hari lepas kawan hubby balik kampung, hadiahkan pulak pisang awak.
Dah di goreng...buat cucur....nanti nak buat kek pulak untuk majlis raya anak2 kat sekolah.
Cucur aka cekodok aka jemput pisang @ ZLC
2 cawan pisang
Sedikit air
3 cawan tepung gandum
1/2 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Gula secukup rasa
Sedikit garam
Kisar pisang, garam dan gula dengan air hingga hancur. Tuang dalam mangkuk. Masukkan tepung dan baking soda sedikit demi sedikit sambil adun rata. Adunan mesti tidak terlalu cair. Senang dijemput dengan tangan.
Panaskan minyak. Jemputkan adunan ke dalam minyak panas. Terbalikkan adunan supaya masak dan garingnya rata. Setelah keperangan, angkat dan toskan. Guna api sederhana untuk memasak. Cucuk la kat lidi sate nak bagi nampak macam best jer.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment