ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, July 5, 2016
Iftar 29 : Pengat pisang
Pencuci mulut request dari SIL juga. Bila buat teringat kat Surau sebelah rumah. Ada jemaah yang request untuk moreh tapi takde stok pisang. Dah hujung2 ramadhan ni dapat juga request untuk masak pengat pisang sebab pisang abu yang SIL bawa balik dari kampung dah masak ranum.
Pengat pisang ZLC
1 sikat pisang masak - yg ni saya potong 2 jer sebab pisangnya comel - didihkan air dan celur selama 5 minit - toskan.
Santan pekat 200 ml
6 cawan air (secukupnya)
1 ketul gula melaka
1/4 cawan sagu - basuh dan tos
Gula dan garam secukup rasa
Satukan semua bahan dan masak hingga sagu jernih. (Kalau pisang dah terlalu masak dan agak lembut, masukkan pisang setelah sagu hampir kembang atau tak perlu celur dahulu.)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment