ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, July 30, 2016
Ikan Gelama Masak Lemak Cili Padi
Menu berbuka....ikan gelama ni baru naik dari bot nelayan masa hubby sampai jeti. Hubby pulak masa tu bawak duit sikit jer....tak boleh la memborong ikan untuk stok seminggu dua.... Takpe la...lain kali ada rezeki boleh beli lagi.
Gulai lemak @ ZLC
3 ekor gelama (dalam 1 kg) - potong 2 atau 3
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
Bahan tumbuk
Seketul kunyit hidup
5 biji bawang merah / 1 biji bawang besar
10 - 15 biji cili padi (Ikut nak pedas mana)
2 batang serai diketuk
Sehelai daun kunyit simpul
2- 3 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
-------
Masukkan bahan yg ditumbuk, serai, daun kunyit, asam gelugur, santan cair, dan ikan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak. kacau tu jgn sampai ikan hancur (setengah orang dia goreng dulu ikan supaya tak hancur bila masak tapi jgn garing sangat - kalau goreng masukkan ikan lewat skit...)
Masukkan santan pekat. perisakan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih. Pastikan sentisa dikacau untuk elakkan santan pecah minyak. Keluarkan asam gelugur kalau dah cukup masamnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
bole x masak ikan masin ikan gelama masak lemak nangka cili padi?
ReplyDelete