Kek kedua malam ni. Saya buat 2 adunan. Yang ni pun untuk dibawa ke kemaman....mu tunggu ku datang.... Resepi cikgu suraya saya guna dan olah sedikit......dan hasilnya Allhamdulillah.
Kek pisang @ ZLC
Bahan – bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan gula + 1/2 sk garam
3 - 4 biji pisang berangan masak - lenyekkan
½ cawan minyak masak
2 biji telur gred A
1 sk esen vanilla/pisang
cara caranya :
Panaskan oven 170 darjah celcius.
Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dan kemudian ketepikan. Griskan loyang kek dengan sedikit mentega atau alas dengan baking paper.
Seterusnya, putar telur + gula sehingga kembang.
pastu masukkan esen dan pisang, putar hingga sebati. Kemudian masukkan tepung gandum + soda bikarbonat + baking powder yang telah diayak tadi.
Akhir sekali, barulah masukkan minyak dan pukul hingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang telah digris td, dan bakar selama 40 minit ataupun 1 jam. (cucuk la ngan lidi ke ape ke...untuk check dah masak).
Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.
No comments:
Post a Comment