Friday, July 19, 2013

Paprik belut

Ilham masakan dari restauran sup belut kst kelantan...wakaf apa lupa la pulak..

1/2 kg belut dipotong kecil dan digaul tepung gandum dan di rendam dengan air asam 1/2 jam. Bersihkan dan toskan. Gaul garam dan kunyit. Goreng garing.
6 ulas bawang putih diketuk.
1 biji bawang holland dihiris bulat.
Kacang panjang/karot/kobis bunga/putik jagung dll.
3 sb sos tiram
2 sb sos cili
3 sb cili boh
2 biji limau kasturi diperah airnya
5 helai daun limau purut
3 batang serai di ketuk
Cili api dan cili merah dibelah dua - kuantiti ikut cita rasa
Garsm dan gula secukup rasa
Hirisan daun ketumbar jika suka
Sedikit air
Minyak untuk menumis.

-----
Tumis cili boh hingga pecah minyak. Masukkan bawang putih dan serai. Tumis hingga naik bau. Masukkan sos tiram dan sos cili. Gaul rata.
Masukkan belut dan sayuran. Gaul rata. Masukkan sedikit air dan perahan limau. Masak hingga sayur sedikit layu.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan daun limau purut dan daun ketumbar. Kacau rata dan biarkan sebentar. Tutup api dan hidangkan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...