Sunday, July 28, 2013

Bingka kentang

Resepi ni Kak fida yg punya. Rasa nak membingka membuak2...

Bahan-bahan ( loyang 8 x 8 inc. )

14 auns(400g) kentang - rebus empuk dengan sedikit garam dan lecek halus
6 auns (1 cwn) gula halus
5 biji telur - besar
2 cawan santan (akak guna 300ml KARA + air)
8 auns (2 cwn) tepung gandum - ayak
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
sedikit pewarna kuning lemon

Cara-cara

Panaskan ketuhar 175C.Loyang dialas daun pisang dan gris sekeliling Kacau telur,gula,garam dan esen hingga rata dan masukkan santan.

Masukkan tepung sedikit2 sambil dikacau hingga tk adunan berbintil.Masukkan pula kentang lecek dan pewarna kuning.Kacau hingga sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang yang disediakan dan bakar selama 40 min - 1 jam atau hingga kuih bingka garing. Biar kuih benar2 sejuk, potong dan hidangkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...