Friday, June 30, 2017

Udang Goreng Kunyit dan Sup Makaroni Bebola Ayam


Menu bulan puasa aritu. Tapi tak sempat nak update kat sini. Menu ni simple ajer. Udang pun tak berapa nak fresh.....beli kat supermarket....bukan macam selalu....beli kat jeti.



Udang goreng kunyit
http : zulfadreamland.blogspot.my

300 gm udang
1 biji bawang besar hiris
5 ulas bawang putih hiris
2 inci halia hiris
20 biji cili padi ketuk/hiris
Sedikit sebuk kunyit
10 batang kacang panjang - patah2kan 2 inci panjang
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Tumis bahan hiris hingga naik bau. Masukkan kunyit, udang dan kacang panjang. Tumis hingga udang masak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Done!



Sup makaroni bebola ayam

Bahan-Bahannya...

200 g bebola ayam (boleh ganti dengan lain2 perencah seperti isi ayam, daging dan lain2)
200 g macaroni di rebus
Sawi/Karot/bunga kobis/brocoli/kobis/celery
Daun sup/bawang
5 ulas bawang merah (hiris)
5 ulas bawang putih (hiris)
1 1/2 inci halia (hiris)
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Air secukupnya
Garam
-----------------
Tumis bawang, halia dan rempah ratus hingga naik bau.
Masukkan ayam/daging. Bila dah separa masak masukkan air.
Masak hingga daging/ayam empuk.
Masukkan garam dan sayuran.
Sebelum angkat masukkan macaroni.
Dah siap pun.....makan la.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...