Thursday, June 1, 2017

Menu iftar 6 Ramadhan : Nasi Arab Lamb Madghout

Menu iftar 6 Ramadhan, nasi arab lamb madghout. Menu permintaan biras. Teringin sangat nak makan nasi arab macam yang saya masak raya tahun lepas. Alahai.....kesian.


Saya masih guna resepi lydia....nasi arab yemen ni. Simple dan sedap. Dua dulang abis disantap beramai2. Tak pasti la habis sebab selera makan ramai2 atau sebab masakan tu sedap....😄😄😄. Apa2 pun sebabnya.....Alhamdulillah.


LAMB MADGHOUT @ ZLC
@ http://www.zulfadreamland.blogspot.my

Bahan2nya

A)-Rempah

1 biji fresh tomato-di dadu kecil
Sebiji bawang besar- di dadu kecil
1 biji cili hijau- (jgn dipotong boh sebiji)
2 helai bay leaves*
1 batang Kulit kayu manis*
5 kuntum bunga cengkih*
5-7 biji buah pelaga*

1/4 tsp loomy powder*
1/4 tsp serbuk lada hitam*
1/2 tsp arab mix spice*
1/2 tsp serbuk bawang putih*
1/4 tsp serbuk jintan putih*
Secubit serbuk kunyit*



1/4 cawan minyak
Air secukupnya untuk merebus daging
Garam secukup rasa.

B)- 500g lamb shoulder- potong kiub besar. Biarkan dengan lemak sikit.

C)-2 cawan basmathi-cuci bersih dan rendam 1/2 jam dengan air garam dan toskan

D)- Sebiji kentang- medium size, kupas kulit, di potong besar dan gorengkan sehingga keperangan. (lagi bagus kalau dapat beberapa biji kentang yang kecik comel sebesar rambutan.. Gorengkan sebiji2)


Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan  bawang besar sehingga naik bau (sekadar transparent kaler jer) dan masukkan bahan bertanda dan tumiskan sebentar sehingga naik bau.

Bila rempah dah naik bau, masukkan tomato dan gorengkan sebentar sehingga lembut dan hancur.

Masukkan lamb dan gorengkan bersama tomato dan spices, balik2kan di kedua bahagian sehingga golden brown dan masukkan air.

Tutup periuk dan renehkan sehingga daging empuk  (ikut lamb yg u all beli gak yer), masukkan garam, renehkan sebentar dan off kan api.

Asingkan air rebusan dan lamb.
Biarkan lamb di dasar periuk, masukkan kentang yang di goreng, cili hijau, last layer taburkan basmathi menutupi periuk dan add in -+ 3 cawan stock panas dan tutupkan periuk dengan penutupnya.

Masak nasi di atas api yang sederhana besar, bila dah hampir kering, cakar2 sikit permukaanya dengan garfu dan slow kan api, tanaklah sehingga nasik masak sepenuhnya.
Bila nasi dah masak, biarkan sebentar 5 minit baru di telangkupkan ke dalam pinggan hidangan.
Leraikan nasi slowly guna garfu je supaya nasi tak patah.

Taburkan di atasnya dengan hirisan daun ketumbar  jika suka dan sedia untuk di hidangkan.

Selamat mencuba


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...