Thursday, November 5, 2015

Moist Chocolate Muffins

Semalam tetamu saya dari johor sampai. Disebabkan diorg sampai agak lewat malam, hubby cakap hidangkan supper jer.....roti2 ker...kuih2 ker.... Petang tu hubby ke airport jemput kawan dia balik dari langkawi, Jadi saya balik sendiri.....awal sikit sebab nak sediakan apa yang patut. 

Sampai rumah dalam pukul 5 lebih, saya terus adun roti.....sambil BM bekerja, google resepi muffin yg mudah..... Jumpa resepi dari LONESTAR1 yang dia post kat Allrecipe.com...nampak menarik...bahsn semua pun ada...

Siap bakar tray pertama, anak yg memang suka kek coklat dan keturunannya, habiskan 3 ketul muffin....sedap sangat dia kata....kikiki....hapi gilos...

Ok la... kat bawah ni saya share resepi yg dah diterjemahksn disebelahnya utk memudahkan kengkawan mencuba....happy baking ya....weekend ni sesuailah membaking...


Moist Chocolate Muffins (Muffin coklat lembab)

Ingredients (bahan2nya)

2 cups all-purpose flour (2 cawan tepung gandum)
1 cup white sugar (1 cawan gula)
3/4 cup chocolate chips ( I used 1/2 semi sweet choc chips and 1/2 cup butterscotch chips) (1/2 cawan chip coklat dan 1/2 cawan chop butterscotch)
1/2 cup unsweetened cocoa powder (1/2 cawan serbuk koko)
1 teaspoon baking soda (1 sk baking soda)
1 teaspoon vanilla extract (I omit) (1 sk esen vanilla)
1 egg (1 biji telur)
1 cup plain yogurt
1/2 cup milk (1/2  cawan susu)
1/2 cup vegetable oil (1/2 minyak masak)
1/4 cup chocolate chips (1/4 cawan chip butterscotch)

Directions (cara2nya)

Preheat oven to 400 degrees F (200 degrees C). Panaskan ovem pada suhu 180 darjah celsius)

Grease 12 muffin cups or line with paper muffin liners. Griskan loyang muffin atau boleh guna muffin cup.

Combine flour, sugar, 3/4 cup chocolate chips, cocoa powder, and baking soda in a large bowl. Satukan tepung, gula, chips (kecuali 1/4 cawan tu), serbuk koko dan baking soda ke dalam mangkuk besar.

Whisk egg, yogurt, milk, and vegetable oil in another bowl until smooth; pour into chocolate mixture and stir until batter is just blended. 

Masukkan telur, yogurt, milk and minyak masak di dalam mangkuk lain dan pukul dengan whisker hingga licin dan sebati. Tuangkan ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati sahaja menggunakan senduk kayu  - jangan kacau terlalu lama nanti muffin jadi kering.

Fill prepared muffin cups 3/4 full and sprinkle with remaining 1/4 cup chocolate chips. Masukkan adunan 3/4 penuh ke dlm muffin cup/tray.

Bake in preheated oven until a toothpick inserted into the center comes out clean, about 20 minutes. Bakar selama lebih kurang 20 minit atau cake tester bersih.

Cool in the pans for 10 minutes before removing to cool completely on a wire rack. Sejukkan di atas pan selama 10 minit sebelum dipindahkan ke atas rak dawai. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...