Nasi lemak dengan warna tema hijau untuk majlis penyampaian laporan akhir tahun sekolah tahfiz kat surau semalam. Sambal hijau tu ada yg dah konpius dgn sambal ijo padang....tapi sebenarnya bukan....ni sambal tumis biasa cuma gunakan cili besar muda dan cili padi muda.... Kalau tak suka boleh jer guna cili kering biasa...
Ayam goreng berempah
1 ekor ayam (potong 16 - kalau nak kecil lagi kerat la kecil2) - kali ni saya guna bahagian pahanya saja
3 inci Halia
3 labu bawang putih
8 batang serai
3 sb jintan manis
3 sb ketumbar
2 sb tepung jagung
Telur sebiji
Garam secukup rasa
Serbuk cili ikut pedas mana nak
Daun kari secukupnya
Saya tambah gula melaka 1 keping atau boleh juga letak gula pasir
Blend semua bahan kecuali ayam dan daun kari hingga hancur.
Gaulkan bahan dengan ayam dan perap 3 jam. Kalau nak sedap perap semalaman.
Goreng hingga garing. Api jangan kuat sangat. Kalau tutup kuali masa memggoreng lebih elok supaya ayam cepat masak. Dah hampir garing tu masukkan daun kari.
Ok dah siap angkat dam toskan. Baki bahan perapnya saya goreng rangup dan tabur bersama2 ayam yang dihidangkan.
Ayam goreng berempah
1 ekor ayam (potong 16 - kalau nak kecil lagi kerat la kecil2) - kali ni saya guna bahagian pahanya saja
3 inci Halia
3 labu bawang putih
8 batang serai
3 sb jintan manis
3 sb ketumbar
2 sb tepung jagung
Telur sebiji
Garam secukup rasa
Serbuk cili ikut pedas mana nak
Daun kari secukupnya
Saya tambah gula melaka 1 keping atau boleh juga letak gula pasir
Blend semua bahan kecuali ayam dan daun kari hingga hancur.
Gaulkan bahan dengan ayam dan perap 3 jam. Kalau nak sedap perap semalaman.
Goreng hingga garing. Api jangan kuat sangat. Kalau tutup kuali masa memggoreng lebih elok supaya ayam cepat masak. Dah hampir garing tu masukkan daun kari.
Ok dah siap angkat dam toskan. Baki bahan perapnya saya goreng rangup dan tabur bersama2 ayam yang dihidangkan.
Sambal tumis cili muda
400 gm cili hijau
100 gm cili padi hijau (kuantiti bergantung pada citarasa - boleh tambah atau kurangkan)
5 biji tomato muda
5 biji bawang besar
2 labu bawang putih
Kisar/tumbuk jgn halus sangat semua bahan di atas
200 gm ikan bilis - kisar/tumbuk jgn terlalu halus
3 batang serai dititik
Minyak untuk menumis
4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment