Maklumat ni saya dapat dari Mybakingworkshop. Saya share disini sebagai arkib sendiri dan kemudahan pengunjung blog ni juga yer.....moga bermanfaat.
Tepung kek homemade
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
Ayak keduanya dan jadilah untuk secawan tepung kek.
Superfine flour (tepung kek)
Bahan2nya:
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung
Cara2nya:
1. Dalam mangkuk, masukkan 1 cawan tepung gandum yang telah di sukat tadi. Keluarkan 2 sb tepung gandum daripada sukatan itu.
2. Kemudian, masukkan pula 2 sb tepung jagung kedalam mangkuk tadi & gaul rata.
3. Ayakkan campuran tepung gandum bersama tepung jagung sebanyak 5 - 6 kali. Sedia untuk di gunakan.
Tips# Gandakan saja sukatan untuk mendapatkan lebih banyak tepung kek ( superfine flour)
All purpose flour (tepung serbaguna)
Bahan2nya:
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung kek (superfine)
Cara2 membuatnya:
1.Satukan tepung gandum bersama tepung kek. Gaul rata.
2. Ayakkan 3 kali. Sedia untuk digunakan.
Tips# Gandakan saja sukatan untuk mendapatkan lebih banyak tepung serbaguna ( all purpose flour)
Self raising flour (tepung naik sendiri)
Bahan2nya:
1 cawan tepung serba guna / gandum
1 1/2 sk baking powder
1/2 sk garam
Cara2 membuatnya:
1. Satukan semua bahan dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Ayakkan campuran tepung beberapa kali. Simpan dalam bekas kedap udara.
Tips# Gandakan saja sukatan untuk mendapatkan lebih banyak tepung naik sendiri ( self raising flour)
Sour cream (krim masam)
Bahan2nya:
1/4 cawan susu segar
1 cawan UHT / Non dairy whipping cream
3/4 sk white vinegar / cuka makan
Cara2nya:
1. Satukan susu segar bersama cuka. Biarkan 10 minit.
2. Dalam botol yang bersih & telah di sterilkan, masukan whipping cream.
3. Kemudian, tuang campuran susu segar + cuka tadi. Gaul rata & biarkan semalaman.
4. Simpan dalam peti sejuk.
Buttermilk (susu masam)
Bahan2nya:
1 1/2 cawan / 400ml susu segar/ susu cair
2 sb white vinegar / cuka makan
Cara2 membuatnya:
1. Satukan susu segar bersama cuka. Gaul rata.
2. Biarkan selama 10 minit hingga berketul2 baru digunakan.
Tips# Untuk langkah berserta gambar boleh rujuk di sini.
Brown sugar (gula perang)
Bahan2nya:
1 cawan gula pasir
2 sb molasses
Cara2nya:
1. Satukan gula pasir bersama dengan molasses.
2. Gaul rata hingga teksturnya boleh di genggam dengan tapak tangan. Simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment