Lama dah tak buat ayam berempah ni. Last buat masa kenduri nikah anak buah dua ke tiga tahun lepas.....kakak saya suka makan serdaknya dengan nasi panas.
Ayam goreng berempah
1 ekor ayam (potong 16 - kalau nak kecil lagi kerat la kecil2) - kali ni saya guna bahagian pahanya saja
3 inci Halia
3 labu bawang putih
8 batang serai
3 sb jintan manis
3 sb ketumbar
2 sb tepung jagung
Telur sebiji
Garam secukup rasa
Serbuk cili ikut pedas mana nak
Daun kari secukupnya
Saya tambah gula melaka 1 keping atau boleh juga letak gula pasir
Blend semua bahan kecuali ayam dan daun kari hingga hancur.
Gaulkan bahan dengan ayam dan perap 3 jam. Kalau nak sedap perap semalaman.
Goreng hingga garing. Api jangan kuat sangat. Kalau tutup kuali masa memggoreng lebih elok supaya ayam cepat masak. Dah hampir garing tu masukkan daun kari.
Ok dah siap angkat dam toskan. Baki bahan perapnya saya goreng rangup dan tabur bersama2 ayam yang dihidangkan. Makan dengan nasi panas pun sedap.
No comments:
Post a Comment