Menu malam ni. Hubby masak lauk dan nasinya, saya buat pecuk/jelatah dan dalca.
Sedap sbb guna daging kambing fresh.
Untuk resepi lauk dan nasi briyani klik sini
Jom semak resepi....
Resepi pecuk/jelatah
1 biji timun dipotong kecil
1 biji nenas dipotong kecil
1 biji bawah besar hiris
1 biji cili merah hiris
Cuka, gula dan garam secukup rasa
Satukan dan gaul rata.
Resepi dalca
1/2 cawan kacang dal - rendam dan rebus sampai empuk ( saya kisar skit)
1 biji terung -potong ikut suka
2 biji kentang - potong ikut suka
1 batang lobak merah - potong ikut suka
sedikit kacang panjang - potong 2 inci
2 biji tomato belah 4
1 kg santan pekat
1 sk (penuh) asam jawa bancuh dengan 1/4 cawan air
* 2 biji Bawang besar
* 2 inci halia
* 6 ulas bawang putih
1/4 cawan rempah kari daging + ikan
2 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
Tumis * dan daun kari hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan tumis seketika. Masukkan asam jawa. Kacau sebati.
Masukkan air, dal dan kentang. Masak hingga kentang hampir empuk. Masukkan santan pekat, lobak. Masak hingga lobak hampir empuk. Masukkan terung dan kacang. Masak hingga mendidih dan sayur empuk. Masukkan tomato dan biarkan 2 minit. Tutup api.
Jom intai apa kata mereka.........
No comments:
Post a Comment