Resepi Biskut M&M dari resepi biskut raya 2014. Nampak cam sedap sangat dengan chips pelbagai warna. Untuk adunan biskut ni saya kurangkan jumlah gula sebanyak 50gm sbb saya rasa nanti dah letak chips tu mesti manis.
Lain kali buat kena kurangkan lagi gulanya 200 pun rasanya ok kot....
Bahan-bahan
• 260g tepung gandum
• 2 sudu besar tepung jagung
• 1 1/4 sudu kecil baking soda
• 170g butter
• 130g gula kastor (kurangkan jadi 100)
• 260g tepung gandum
• 2 sudu besar tepung jagung
• 1 1/4 sudu kecil baking soda
• 170g butter
• 130g gula kastor (kurangkan jadi 100)
• 140g gula perang (kurangkan jadi 100)
• 1 biji telur gred A
• 1 kuning telur
• 1 sudu kecil esen vanila
• 200g M&M
• 1 biji telur gred A
• 1 kuning telur
• 1 sudu kecil esen vanila
• 200g M&M
Cara-Cara:
• *Campurkan tepung,tepung jagung dan baking soda.
• Putar butter,gula kastor dan gula perang sampai kembang lebih kurang 3 minit.
• Tambahkan esen vanila,telur dan kuning telur dan putar sebati.
• *Masukkan campuran tepung tadi dan kacau sebati.
• *Buatkan bulat2 dan letakkan diatas loyang yg digris.
• Jangan buat besar2.satu lagi,jarakkan jauh2 sebab dia akan kembang.
- saya bakar suhu 160°C selama lebih kurang 25 minit atau hingga keperangan.
(Biskut ni bukan jenis rangup....dia jenis lembut, bila dah masak biarkan sejuk atas loyang seketika sebelum pindahkan ke atas redai untuk disejukkan)
• *Campurkan tepung,tepung jagung dan baking soda.
• Putar butter,gula kastor dan gula perang sampai kembang lebih kurang 3 minit.
• Tambahkan esen vanila,telur dan kuning telur dan putar sebati.
• *Masukkan campuran tepung tadi dan kacau sebati.
• *Buatkan bulat2 dan letakkan diatas loyang yg digris.
• Jangan buat besar2.satu lagi,jarakkan jauh2 sebab dia akan kembang.
- saya bakar suhu 160°C selama lebih kurang 25 minit atau hingga keperangan.
(Biskut ni bukan jenis rangup....dia jenis lembut, bila dah masak biarkan sejuk atas loyang seketika sebelum pindahkan ke atas redai untuk disejukkan)
No comments:
Post a Comment