Saturday, June 14, 2014

Sambal bajak

Hah....selambak sambalnya....hehehe. Maklumla tengah kaya petai....tak susah nak menyambal hari2....kira padan la dengan petai yg banyak ni kan.....ulam raja dan mcm2 lagi kat ladang sekangkang kera tu pun byk......


http://resep4.blogspot.com/2013/06/resep-sambal-bajak-enak.html?m=1
Bahan yang diperlukan :
100 gram Bawang Merah (saya guna dlm 5 biji)
100 gram Bawang Putih (saya guna dlm 6 ulas)
100 gram Cabe(cili) Merah (saya guna 3 biji)
100 gram Cabe Rawit (cili api) Merah (saya guna segenggam)
Goreng matang dulu semua bahan diatas. ( goreng sampai layu)

Pelengkap sambal :

2 ruas jari lengkuas digeprak (ketuk)
3 batang sereh/serai digeprak (ketuk)
1 gelas Air Asam Jawa
Secukupnya Daun Salam (3 helai)
Secukupnya Tomat, buang bijinya, potong-potong ( sebiji besar)
Secukupnya Terasi ( 2 sb)
Secukupnya Garam
Secukupnya Gula Merah
Secukupnya Gula Putih

Cara membuat sambal Bajak :
- Pertama Blender cabe merah, cabe rawit, bawang merah dan bawang putih yang sudah digoreng, disusul dengan masukan tomat dan terasi.- Kemudian tumis bumbu halus itu bersama bahan pelengkap selebihnya diatas.

cicipi ( rasa), kalau ada yang kurang tambahkan menurut selera.- Masaklah sampai air kering, tiriskan.selesai

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...