Monday, December 18, 2017

Lepat Pisang


Lepat pisang sedap ya amat. Homemade memang la mabeles....secukup rasa dan pisangnya pun secukupnya. Kuih ni bukan saya buat tapi kakak, atuk dan pembantu rumah adik yg buat secara berjemaah. Saya sampai dari office tengok diorang tengah membungkus. Lepat ni menggunakan pisang nangka daripada kebun. Sayang banyak lagi tak habis....kalau biarkan busuk. Daun pisang pulak amik kat surau....entah pokok yang mana satu kakak saya ambil.....daunnya agak tebal dan sedikit keras tapi tak kisahla....janji boleh bungkus lepat dan bukannya nak dimakan daunnyakan....hehhehe.


Lepat @ belebat pisang

Bahan-bahan

Daun pisang secukupnya- di layurkan dan di lapkan bersih
20 biji pisang abu yg masak- dilenyek halus
1/2 cawan gula pasir @ ikut citarasa
5 sudu besar merah
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan air
1/2 biji kelapa parut

secubit garam

Cara-Cara

Layurkan daun pisang secukupnya. Lenyek pisang sehingga hancur, masukkan gula pasir, gula merah, air dan gaul sebati.

Masukkan tepung beras, gaul lagi dan masukkan kelapa parut dan sedikit garam. Gaul lagi sehingga sebati. Ambil dua sudu besar adunan dan letak atas daun pisang.

Daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung dngn kemas spt membungkus nasi lemak. Didihkan air di pengukus, setelah mendidih, bolehlah kukus kuih selama 30 minit. Setelah siap bolehlah di angkat, sejukkan dan hidangkan.


Sup Pekat Makmak


Cerita weekend lepas. Memenuhi permintaan untuk sediakan sup pekat kambing aqiqah utk jiran punya sedara. Sedara dia rasa sup yang dia tempah untuk aqiqah raya haji baru ni...terus terpikat jadi kali ni aqiqah anak dia dia minta masakkan sup pekat juga. Alhamdulillah....mendapat tempat dihati sup pekat air tangan saya dan suami.


Sup tulang berempah MakMak @ ZLC (Tumis darat)

5 kg tulang (saya suka bahagian tengkuk sebab dagingnya banyak)
1 kg daging (saya rebus seketul besar lepas tu dah empuk baru hiris)
1 paket rempah kurma (paket sederhana)
1 kg bawang merah - kisar/hiris
4 labu bawang putih - kisar/hiris
300 gm halia - kisar/hiris
1/2 kg bawang ros - hiris nipis dan goreng utk dijadikan bawang goreng
1/2 kg daun sup + daun bawang + daun ketumbar - hiris
1 ketul sebesar ibu jari gula batu
Garam secukup rasa
5 batang kulit kayu manis
15 biji buah pelaga
5 kuntum bunga lawang
10 helai daun salam
4 sb lada hitam (tumbuk)
20 biji cili padi - kisar
1 kg kentang
1 kg karot
1  cawan tepung jagung (bancuh dengan air secukup)

Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Dalam periuk besar, rebus tulang dan daging  hingga daging hampir empuk.

Masukkan kentang dan kecilkan api. Sementara itu dalam kuali tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan putih, halia yg dikisar/hiris. Tumis lagi hingga airnya hampir kering. Masukkan rempah kurma. Tumis hingga pecah minyak. Tuang ke dalam periuk sup.

Kacau sebati dan perisakan dengan garam, lada hitam dan cili padi kisar tadi. Kemudian masukkan daun2 hiris. Masak hingga kentang empuk dan renihkan selama setengah jam. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan kacau hingga sup memekat.

Sedap dimakan bersama roti....dan nasi putih.


Kek Lobak Merah


Kek carot, saya buat minggu lepas untuk tetamu hubby yang datang atas urusan kerja. Kek ni tak berapa nak sejuk masa letak topping sebab saya start baking agak  lambat....almaklumlah weekend banyak benda yang nak kena settle.

Resepi kali ni saya perolehi daripada Ayu Little Kitchen. Sangat berpuashati dengan hasilnya. Anak2 pun suka. Untuk tahan lama, kek ni saya simpan dalam peti sejuk.


Kek lobak merah (carot cake)

Bahan A:

1 1/2 cawan minyak jagung
4 biji telur
120g gula castor
120g gula perang

*pukul semua bahan guna whisk hingga gula larut

Bahan B:

250g tepung gandum
1 sdt soda bicarbonat
2 sdt baking powder
 2 sdt serbuk kayu manis
1/4 sdt garam halus

*ayak semua bahan

Bahan C:

1 cawan kismis hitam
1 cawan kacang walnut (cincang)
1 1/2 cawan carrot parut & cincang

*gaulkan semua bahan

#satukan semua bahan A, B & C dalam satu bekas. Then tuang dalam loyang. Bakar 1jam 150-160C @ sehingga kek masak.

Creamcheese topping:

250g creamcheese (tatura)
120g gula castor
120g butter

*pukul hingga sebati

Untuk carrot, ambil sedikit adunan cheese ini dan warnakan hijau & oren. Bentuk guna piping bag je kalau nak decolah...kalau tidak dah sejuk potong terus ngap.


Wednesday, December 6, 2017

Kek span cheese Leleh


Cubaan kesekian kalinya untuk menghasilkan perfect sponge cake tanpa pinggang dan tak mengecut.
Kek span cheese leleh yg tak berapa nak leleh sebab sikit sangat...hhehehe. Semangat membara cuba menghasilkan #perfectspongecake .......Balik opis rehat2 sekejap terus adun kek ni sambil masak lauk untuk dinner. Kalini takde berpinggang kejadiannya tapi atasnya masih kurang sempurna...sedikit tenggelam. Walaupun masih lembut gebu tapi belum boleh dapat markah 100%....cuma lingkungan 70% atau kurang....πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”....sedih...sedih...sedih. Nanti nak practise lagi dan lagi sampai success..


Tak dan2 sejuk memasing dah tak sabar nak makan...jadi nak taknak ummi letak juga la topping dan potongkan walau pun belum betul2 sejuk. Lembut gebunya ok tapi tu la...belum betul2 sempurna...

Kek yang ni saya guna resepi bawah ni....tapi terlupa nak letak pewarna....dah tuang semua adunan dalam loyang baru teringat pewarnanya tak dimasukkan....takpe la, tak menjejaskan rasa pun.

Kek Span Neopolitan -

Bahan2...
5 biji telur
1 ½ cwn superfine flour
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil baking powder
1 cwn gula halus
80 ml susu segar
L80 ml minyak masak jagung
1 sk esen vanilla
Pewarna pink n Emulco coklat

Cara2nya...
- masukkan semua bhn di atas KECUALI minyak masak jagung di dalam bowl mixer dan pukul hingga kembang gebu.. Anggaran 8 ke 10 minit ikut  mixer masing-masing...
- bila dah elok kembang gebu.. masukkan minyak dan kaup balik shj...
- bahagikn adunan kpd 3 color.. color asal, pink n emulco coklat...
- corakkn selang seli spi abih yee...
- masukkan ke dlm loyang 9" yg telah digris dan bakar 150° selama 50 minit @ sehingga masak ikut oven masing2.. Guna api atas bawah...
- terbalikkan ke atas redai/alas kek dan terbalikkan semula dgn cepat.. Saya terus buat atas alas kek.. Kek elok tak turun..

* Saya pukul telur, gula, ovalette dan esen vanilla hingga kembang dlu.. Pastu barulah masukkan susu dan tepung... Last skali masukkan minyak dan gaul balikkan spi rata dan bolehlah di bakar...

Selamat mencuba 😝😝😝


Ni ada satu resepi daripada Group FB Geng Hero Dapur....ramai yang guna katanya...dan success....so lain kali nak try juga la resepi ni....anak2 pun kata tak puas makan lagi kek yang buat tu....walaupun tak sempurna tapi diorg kata sedap sangat...;-))

Sumber fb: fauzi karim
πŸ”»peringatanπŸ”»
Jangan derhaka resepi...ikut dulu...bila dah terer baru olah ok...

Resepi: Sponge Cake
Bahan:
100gm Tepung Naik Sendiri
60gm Tepung Jagung
100gm Gula Kastor
50ml (1/4 cawan) Susu cair / Sejat / Full Cream (Sejuk)
5biji Telur A
2sdb Ovelet
1sdt esen vanila
65gm (1/4 block) Butter (dicairkan)
Cara2. 
1. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas. KECUALI butter yang dah dicairkan
2. Pukul semua bahan hingga kembang (dari kuning bertukar putih)
3. Masukkan butter. Kaup balikkan. Tuang adunan dalam loyang 8inci
4. Bakar 175c selama 30-40minit

Ikut oven masing2 ok....πŸ˜‰

****Tips Membuat Kek Span tinggi.****

Saya kongsikan tips dari Pakar kek span Pn Norrihan Ars...jom baking

Tak susah pun buat kek span tinggi tetapi kalau anda jenis suka derhaka pada resepi pasti hasilnya kelaut dan mungkin boleh jatuh walau dah biasa buat kek!
Sebab itulah kalau nak hasilkan kek span tinggi, anda kena ikut petua. Untuk tahu apa rahsianya, jom godek tip yang dikongsikan oleh wanita yang selalu buat kek, Puan Norrihan Ars…
1. Panaskan oven lama skit sebelum masak bancuhan.. supaya suhu oven panasnya sudah mesra elok.. takde masalah kiri panas kanan kurang dan sebagainya
2. Pukul hingga kental.. lama tak apa tapi once dah masuk minyak kaup balik sekejap je.. cuba sekatakan dengan kaup balik 2-3x sahaja.. tapi jika tak sekata tak apa, biar saja.
3. Guna ovallate. Jangan tanya kalau tak nak guna boleh tukar dengan apa.. i is tak tahu.
4. Ovallate cari yang colour dia bersinar-sinar jangan yang kusam.. yang kusam tu buat kek tak mahu jadi.. sebab lama.
5. Ikut resepi betul-betul, jangan derhaka!
6. Sapu butter atau shortening pada loyang tepi dan bawah atau spray.. bawah lapik kertas.. tepi tak payah lapik, baru dia keluar mulus tak ada bersepai tepi-tepi. Ramai tak sapu.. sebab itu bila keluarkan dari loyang tepi-tepi tak licin jadi bersepai-sepai. Nak deko pun kena crumb coat dulu dah jadi lambat.. ni tak payah.
7. Lepas masak jangan biar sejuk dalam loyang.. kalau tak ianya akan mengecut.. lepas keluarkan dari loyang terus transfer atas jaring lepas tu terus letak atas cake board.. tak perlu tunggu sejuk.. kek akan jadi lebih moist sebab stim yang terhasil akan terperngkap dalam kek… beza klu kita sejukkn 100% atas jaring.
Ini cara yang kak Ann buat.. lain orang lain cara terpulang pada masing-masing. Moga bermanafaat!

Ikan Masak Taucu


Menu simple malam Isnin. Masakan kampung antara yang saya gemari. Esoknya saya bawa bekal ke pejabat. Sayang, ada tetamu yang tak jadi makan malam di rumah menyebabkan banyak pulak nasi dan lauk berlebih.


Resepi ikan masak taucu

3 ekor ikan cencaru (gaul kunyit dan garam kemudian digoreng)
4 sb taucu
1 biji bawang besar potong bulat
3 ulas bawang merah hiris
4 ulas bawang putih hiris
1 inci halia hiris
cili padi belah dua secukupnya
cili hijau belah 2 secukupnya
2 keping asam gelugur
timun buang biji potong kecil
Tomato belah 4
Minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya

Cara2nya

Tumis cili, bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan taucu. Tumiskan seketika. Masukkan air secukupnya dan asam gelugur.

Biarkan mendidih. Masukkan ikan dan sayuran kecuali tomato. Masak hingga sayur empuk. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan tomato dan biarkan seminit sebelum tutup api. Sedia dihidang.

****Sayurnya boleh dipelbagaikan ikut citarasa....timun, timun tua, labu air, tomato, kulit tembikai, terung....ikan pun janji yg sesuai digoreng kira boleh jer....


Monday, December 4, 2017

Kerepek Pisang Nangka Abang Sado JJ


Adeh....silap letak label la pulak....gara2 copy paste jer watermark tu.....dah siap malas pulak nak perbetulkan....pandai2 la bezakan kuih kasturi dengan kerepek pisang yer.....jangan pulak diviralkan jadi bahan kecaman buat diri kakak yang marhean ni....kesian akak.


Kerepek Pisang Abang Sado JJ

Mudah jer buatnya....(Mudah lagi memakannya...hehehehe)

1- Mula-mula pisang dibuang kulitnya...
2- Kemudian sagat terus dalam minyak panas.
3- Goreng hingga separuh masak....kemudian masukkan air garam secukup rasa....
4- Gaul rata dan terus goreng hingga garing.
5- Angkat....toskan minyak dan sejukkan.
6- Dah sejuk bolehlah simpan dalam bekas kedap....kalau tak abis dimakan....hehhehe....

senang jerkan....dan yang paling senang jadi tukang peghabih......tau2 dah siap masak jer.

Ada rupa kuih kasturi tak....hahahahaha.....malas nak edit.....abaikanla kesalahan hamba.

Congo Bar


Simple snak untuk minum petang. Sedap memikat. Tq Chef Obie and the gang. Perkongsian ilmu yang sangat memuaskan.


Congo bar

150 gm mentega
250 gm gula perang
3 biji telur gred A @ B
250 gm tepung gandum *
1 1/2 sk baking powder *
150 dark choco coin
50 gm coklat chip
80 gm walnut cincang - bakar 120°C selama 15 minit

Pukul butter & gula perang sekejap sahaja asal sebati.
Masukkan telur dan sebatikan
Masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak.
Masukkan walnut, choc chip dan coin. Gaul rata.
Masukkan dalam loyang 10 X 10
Bakar dengan 180°C selama 30-35 minit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...