Monday, November 9, 2015

Menu tengahari jumaat.....macam2 ada

Hari ni ada tetamu. Tengahari balik sekejap untuk masak2 bersama ipar yang datang.

Yang saya sediakan ayam goreng berempah. Yang lain2 tu saya tolong2 sediakan bahan dan kacau2 jer. Ipar yg masak.

Hidangan yang penuh meja kurus saya tu....ayam goreng berempah, ikan masak pundang serani, asam pedas telur mayong dan pucuk laku masak lemak.

Resepi ayam goreng berempah saya dah kongsikn dalam pos terdahulu.


Asam pedas telur mayong JDT

2 kg telur mayong - didihkan air dan celur 10 minit  - toskan

Kisar
20 biji cili kering direbus lembut
2 biji bawang besar
2 inci halia
10 ulas bawang putih
1 ketul ibu kunyit

Bahan lain

2 kuntum bunga kantan
Secekak daun kesum
1 cawan air asam jawa
Air secukupnya untuk kuah
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Optional

Bendi
Terung
Tomato

Tumis bahan kisar hingga terbit minyak. Masukkan gula dan kacau rata. Masukkan air asam dan kacau sebati.  Tambah air secukupnya. Biarkan mendidih dan masukkan sayuran kecuali tomato serta telur ikan dan bunga kantan. Masak hingga sayuran empuk. Tambah garam secukup rasa dan daun kesum.
Masukkan tomato jika suka Biarkan merenih seketika dan tutup api.


Ikan pindang serani JDT

2 kg ikan senangin

Hiris/tumbuk kasar

10 biji cili padi merah
1 biji bawang besar
2 inci halia
10 ulas bawang putih
1 ketul ibu kunyit - tumbuk halus
3 batang serai - ketuk

Bahan lain

4 keping asam gelugur
Secekak daun kesum
Air secukupnya untuk kuah
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Optional

I biji timun biasa atau timun tua
Tomato

Tumis bahan hiris hingga naik bau dan layu.  Masukkan air. Masak hingga didih. Masukkan timun, asam dan ikan. Perisakan dengan garam. Biarkan mendidih dan ikan masak. Tambah daun kesum dan tomato. Renih seketika dan tutup api.


Lemak putih pucuk paku

2 ikat pucuk paku
Santan dari 1 biji kelapa parut

Kisar
5 ulas bawang merah 
5 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis

2 batang serai di ketuk

Satukan santan dan bahan kisar. Masak hingga hampir mendidih. Masukkan pucuk paku. Kacau selalu dan masak hingga paku empuk. Perisakan dengan garam secukup rasa.

**** boleh tambah cili padi tumbuk secukupnya dan kunyit untuk jadikan masak lemak cili padi.

Bahan homemade

Maklumat ni saya dapat dari Mybakingworkshop. Saya share disini sebagai arkib sendiri dan kemudahan pengunjung blog ni juga yer.....moga bermanfaat.

Tepung kek homemade

3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung

Ayak keduanya dan jadilah untuk secawan tepung kek.

Superfine flour (tepung kek)

Bahan2nya: 
1 cawan tepung gandum 
2 sb tepung jagung

Cara2nya:
1. Dalam mangkuk, masukkan 1 cawan tepung gandum yang telah di sukat tadi. Keluarkan 2 sb tepung gandum daripada sukatan itu.

2. Kemudian, masukkan pula 2 sb tepung jagung kedalam mangkuk tadi & gaul rata. 

3. Ayakkan campuran tepung gandum bersama tepung jagung sebanyak 5 - 6 kali. Sedia untuk di gunakan.

Tips# Gandakan saja sukatan untuk mendapatkan lebih banyak tepung kek ( superfine flour)

All purpose flour (tepung serbaguna)

Bahan2nya:
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung kek (superfine)

Cara2 membuatnya:
1.Satukan tepung gandum bersama tepung kek. Gaul rata.

2. Ayakkan 3 kali. Sedia untuk digunakan.

Tips# Gandakan saja sukatan untuk mendapatkan lebih banyak tepung serbaguna ( all purpose flour)

Self raising flour (tepung naik sendiri)

Bahan2nya:
1 cawan tepung serba guna / gandum
1  1/2 sk baking powder
1/2 sk garam

Cara2 membuatnya:
1. Satukan semua bahan dalam mangkuk. Gaul rata.

2. Ayakkan campuran tepung beberapa kali. Simpan dalam bekas kedap udara.

Tips# Gandakan saja sukatan untuk mendapatkan lebih banyak tepung naik sendiri ( self raising flour)

Sour cream (krim masam)

Bahan2nya:
1/4 cawan susu segar
1 cawan UHT / Non dairy whipping cream 
3/4 sk white vinegar / cuka makan

Cara2nya:
1. Satukan susu segar bersama cuka. Biarkan 10 minit.

2. Dalam botol yang bersih & telah di sterilkan, masukan whipping cream.

3. Kemudian, tuang campuran susu segar + cuka tadi. Gaul rata & biarkan semalaman.

4. Simpan dalam peti sejuk.

Buttermilk (susu masam)

Bahan2nya:
1 1/2 cawan / 400ml susu segar/ susu cair
2 sb white vinegar / cuka makan

Cara2 membuatnya:
1. Satukan susu segar bersama cuka. Gaul rata.

2. Biarkan selama 10 minit hingga berketul2 baru digunakan.

Tips# Untuk langkah berserta gambar boleh rujuk di sini.

Brown sugar (gula perang)

Bahan2nya:
1 cawan gula pasir
2 sb molasses

Cara2nya:
1. Satukan gula pasir bersama dengan molasses. 

2. Gaul rata hingga teksturnya boleh di genggam dengan tapak tangan. Simpan dalam bekas kedap udara.

Sunday, November 8, 2015

RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR

Akhirnya buat juga puding ni....teringin nak rasa. Google2 jumpa resepi di blog Lina PG. Rasanya ok la bagi yang tak suka versi bertelur tu...


RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR

Bahan-Bahan A (Gula Hangus)
4 sudu besar gula pasir

Bahan-Bahan B (Puding)
1 paket agar-agar serbuk 10g
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair 
3sb  tepung kastard
1 sk esen vanilla

Cara-cara

Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikanSatukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.

Ayam goreng berempah

Lama dah tak buat ayam berempah ni. Last buat masa kenduri nikah anak buah dua ke tiga tahun lepas.....kakak saya suka makan serdaknya dengan nasi panas.

Ayam goreng berempah

1 ekor ayam (potong 16 - kalau nak kecil lagi kerat la kecil2) - kali ni saya guna bahagian pahanya saja
3 inci Halia
3 labu bawang putih
8 batang serai
3 sb jintan manis
3 sb ketumbar
2 sb tepung jagung
Telur sebiji
Garam secukup rasa
Serbuk cili ikut pedas mana nak
Daun kari secukupnya
Saya tambah gula melaka 1 keping atau boleh juga letak gula pasir

------
Blend semua bahan kecuali ayam dan daun kari hingga hancur.
Gaulkan bahan dengan ayam dan perap 3 jam. Kalau nak sedap perap semalaman.
Goreng hingga garing. Api jangan kuat sangat. Kalau tutup kuali masa memggoreng lebih elok supaya ayam cepat masak. Dah hampir garing tu masukkan daun kari.

Ok dah siap angkat dam toskan. Baki bahan perapnya saya goreng rangup dan tabur bersama2 ayam yang dihidangkan. Makan dengan nasi panas pun sedap.

Saturday, November 7, 2015

Kek Mentega

Kek mentega yg dipelangikan.....utk kelas baking harini...

Kek Mentega

Bahan-bahan :

- 250 g mentega
- 180 g gula castor
- 4 biji telur saiz A
- 1/2 cawan susu segar/susu cair
- 250 g tepung naik sendiri (+ 1/2 sk baking powder - tak letak pun takpe)
- 1/2 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1. Panaskan oven 15 minit, alas loyang 8 inci dengan kertas minyak dan griskan dengan mentega, ketepikan.

2.Pukul mentega dan gula sampai kembang dan putih.

3.Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul sampai semua bahan sebati.

4. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.

5.Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit selang selikan dengan  susu segar. Gaulkan sampai betul-betul rata.

6. Masukkan adunan kek ke dalam loyang dan bakar di dalam oven selama 40 - 45 minit pada suhu 160 Celcius - *bergantung pada oven masing-masing.

ROASTED CHICKEN KABSA

Balik kelas baking tadi terus sambung masak utk lunch family dan tetamu yg bertandang. Balik tadi pun dah zohor jadi siap masak dan hidang dah pukul 3 pm....kesian diorang. Lambat betul lunch hari ni. Resepi masih lagi dari sumber lydia honey la......simple tapi sedap.


ROASTED CHICKEN KABSA 

Ingredients:-

4C basmati rice (4 cwn beras basmathi - saya guna pusa cream atau gold)

1kg Chicken- cut into half, wash & drain (1 kg ayam - sekor ayam dara potong 2, basuh dan toskan)

*1 large onion-quartered (1 biji bawang besar belah 4)

*300g fresh Tomatoes*-blended together without water (300 gm tomato - kisar tanpa air)

*2 large green pepper* (2 biji cili benggala)

*1/2 tsp Black pepper (1/2 sk lada hitam)

*1/2 tsp Cardamom powder (1/2 serbuk buah pelaga)

*1/2 tsp Cinnamon (1/2 sk serbuk kulit kayu manis)

*4 pieces Cloves (4  kuntum bunga cengkih )

*2-3 pieces Bay leave (2 -3  helai daun bay )

*1 tsp Mixed spices (1 sk rempah campur - boleh beli kat kedai arab mcm mahnaz tu  )

*1 tbsp Salt (1 sb garam atau secukup rasa)

*2 pieces dried lemon (lomy) (1  limau kering - beli kat kedai arab atau buat sendiri - jemur hingga kering limau nipis - sampai ringan mcm bola pingpong  tu)

1/3C Oil/ Ghee ( 1/3  cawan minyak masak atau minyak sapi - sedap kalau guna minyak sapi terutamanya QBB)

1/2C Raisin, soak for 15 minutes (1/2  cawan kismis rendam 15 minit pastu tos utk kurangkan manis dia tu sikit tapi saya tak pernah rendam pun....)

salt n kabsa spice for the rice (garam dan rempah kabsa untuk nasi).



How to prepare:-

Wash rice well, soak in salted water for 30 minutes. 

Basuh beras dan rendam 30 minit.

In a medium casserole, add water, chicken, onion, tomato, cardamom, cinnamon, cloves, black pepper,  mix spices, *, salt, lomy and bay leave, bring to a boil and cook for 30 minutes or until chicken is tender.

Dalam periuk sederhana, satukan air, ayam, bawang, tomato, pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lada hitam, rempah campuran, * , garam, limau kering dan bay. Biarkan hingga mendidih dan ayam masak. 

Remove chickens from the stock and keep aside, strain the stock.

Keluarkan ayam, ketepikan dan tapis air rebusan tadi.


In a medium casserole, fry raisin until golden, remove and set aside.

Dalam periuk lain, goreng kismis dan ketepikan.

Fry rice for 1-2 minutes, add water/ stock to get 4 cups of stock.

Kemudian masukkan beras dan goreng selama 1 - 2 minit, masukkan air rebusan tadi (1 cawan beras :  1 1/4 cawan air utk beras pusa)

Add 1tsp salt and kabsa spices.

Tambah garam secukup rasa dan 1 1/2 sk rempah kabsa.

Bring to boil in high heat for 10-15 minutes until water boils then cover tightly and reduce the heat.

Biarkan mendidih dan kecilkan api apabila air sedikit kering. Dan tutup rapat periuk.

Simmer for 20-25 minutes until rice is cooked and dry.

Masak 10 minit atau hingga nasi tanak sepenuhnya. Setelah tutup api, biarkan 5 minit sebelum buka tudung dan kareh atau gembur nasi.

***kalau tak biasa tanak atas api dapur boleh guna periuk elektrik. 

Arrange chicken nicely and roast until golden brown. 

Sementara itu, susun ayam atas tray dan bakar pada suhu 200 c hingga keperangan. (****saya sapukan sedikit serbuk kunyit, rempah kabsa dan minyak zaiton sebelum dibakar)

Place the rice in the platter, arrange chicken and sprinkle with nuts and raisin on the top.

Ceduk nasi dalam dulang, susun ayam dan tabur kismis.

Serve it with salata and salad. (Refer to the old recipe).


Sambal salsa

5 biji cili padi
3 biji cili hijau
2 biji tomato
1 pokok ketumbar
Perahan lemon
Sedikit air masak (jika perlu
Garam dan gula secukup rasa

Kisar semua bahan .



Friday, November 6, 2015

Roti ala sarang lebah ZLC

Malam tadi buat roti lagi...
Untuk tetamu dari johor. Pengajaran dari meroti mlm sebelumnya, yis saya dah keluarkan awal2. Hihihi....takut terlupa lagi.....nanti tetamu dah sampai rotinya tak naik2.

Roti ala sarang lebah ZLC

Doh roti

500 gm tepung roti/tepung gandum
10 gm kfine supercream atau 5 gm improver
80 gm mentega
50 gm susu tepung
60 gm gula
5 gm garam
1 biji telur
7 gm yis
225 gm air sejuk dari fridge

Masukkan bahan ikut aturan BM dan uli guna mode doh. Atau satukan semua bahan dan uli hingga jadi doh yang licin dan elastik. Perap doh hingga naik 2 kali ganda.

Tumbuk doh. Bahagikan ikut citarasa. (Utk roti sarang lebah seeloknya doh 10gm saja). Ambil satu bahagian. Bulatkan dan susun  dalam loyang yg digris mentega. Perap selama 2 - 3 jam. Spray air di atas doh, tabur kekacang - biji kuaci, almond slice, bijan putih dan hitam.

Bakar pada suhu 180 celcius selama 20 minit. Atau hingga perang. Keluarkan dari loyang dan hidangkan bersama curahan ZLC milky butterscotch spread. (Klik untuk resepinya)


Baki doh saya buat roti cheese gula...
Nasib roti ni tak hangus....leka bersembang dengan tetamu sampai lupa roti dalam oven.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...