Nasi mentega bawang putih, ayam bakar, sup, iftar pertama ramadhan tahun ni. Keluarga hakak biasa berbuka dengan nasi terus. Jarang ada kuih muih atau desert lain selain buah-buahan.
RESEPI AYAM BAKAR
Satu ekor ayam saiz 1.6 kg lebih kurang - potong butterfly
1 labu bwg putih
10 biji cili padi
3 inci halia
1 sb serbuk cili
garam secukup rasa
1 1/2 sb gula perang
3 sb sos tiram
5 sb sos cili
2 sk lada hitam
4 sb minyak masak
Tumbuk atau kisar halia, cili padi dan bawang putih hingga lumat (seeloknya kalau kisar guna food prosessor supaya kurang berair).
Satukan semua bahan, lumur rata pada ayam. Boleh perapkan sejam dua jika suka. Bakar dalam air fryer (ikut manual masing2) atau ketuhar (suhu 200 celsius mode grill selama 1 jam 30 minit atau hingga masak dikedua2 bahagian ayam.)
Nasi mentega bawang putih
3 cawan beras basmathi - basuh dan rendam selama 30 minit - toskan
4 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
2 sb mentega
1/2 labu bawang putih - cincang
Didihkan air bersama garam secukup rasa di dalam periuk. Masukkan beras yang telah ditoskan. Tanak sehingga nasi masak.
Dalam kuali, tumiskan bawang putih dengan mentega hingga keperangan. Tuangkan ke dalam periuk yang berisi nasi yang telah masak tadi. Kareh rata.
Sambal cili
10 biji cili kering - rebus hingga lembut
5 biji cili padi (merah atau hijau)
5 ulas bawang putih
1/4 cawan sos cili
3 sb cuka
Garam dan gula secukup rasa
Kisar cili dan bawang putih hingga lumat. Satukan semua bahan dalam periuk dan renihkan hingga agak pekat.
No comments:
Post a Comment