Saturday, March 23, 2024

Mango float





Mango float pencuci mulut hari ni. Tapi dah lewat sikit baru boleh makan sebab buat lepas siap masak lauk pauk berbuka. Plan nak buat masa sahur jadi time berbuka dan set betul. Tapi takdan la pulak. Petang la baru menggodaknya, anak tolong potongkan buah, cepat la sikit siapnya. 

Hidangan pencuci mulut ni kalau tak salah hakak la berasal dari filipina. Suatu ketika dulu pernah viral kat malaysia ni. Buatnya mudah jer, tapi makannya sedap kemain terutama versi manis2 manja macam ni. Kalau manis sangat cepat muak. Yang ni makan tak sedar dah habis sepiring. Cuaca panas leting ni bila lalu benda sejuk kat tekak nikmat sungguh rasanya.

Mango float

3 biji mangga masak -  di hiris atau potong dadu

250 ml whipping/thick/heavy cream 

1/3 tin susu pekat atau ikut citarasa

200 gm cream cheese

200 gm cream krakers

1 cawan krim krakers yang telah dihancurkan

Susu segar suam secukupnya

Bahan2nya

Pukul keju hingga lembut. Masukkan susu, pukul hingga sebati. Kemudian masukkan whipp cream/heavy cream dan pukul hingga sebati. 

Celupkan krim krakers ke dalam susu dan susun satu lapisan di dalam loyang atau bekas. 

Tuangkan 1/3 adunan krim, ratakan.

Kemudian susun/taburkan mangga menutupi adunan krim tadi. ulangi proses sehingga habis. 

Lapisan akhir ratakan krim, susun/taburkan mangga dan akhir sekali taburkan serbuk krakers.

Beku di dalam feezer atau simpan dalam chiller sebaik-baiknya semalaman.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...