ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, May 28, 2019
Biskut Makmur
Biskut klasik.....biskut makmur.....buat lepas balik dari ofis. Hubby tolong sediakan juadah berbuka semetara saya siapkan tempahan yang nak dihatar rabu nanti. Ini antara
Harum satu rumah bila biskut ni bersauna dalam oven.....bau minyak sapi tu.....ermmmmm.....kalau tak disebabkan dah dipinang orang, mau selamat masuk perut...
Biskut ni buat tak susah dan tak banyak ragam bagai......meh saya share resepinya. Saya try letak baking soda dan powder macam resepi kak wan.....selalunya tak.
Biskut makmur
Doh
200 gm minyak sapi
500 gm tepung gandum
1/2 sk garam
1 sk baking soda
1 sk baking powder
Inti
Kacang tanah - disangan dan dibuang kulit kemudian ditumbuk (jangan terlalu halus - saya masukkan dalam plastik dua tiga lapis...amik anak lesung, tumbuk alas chopping board kayu)
Gula halus secukup rasa
Sedikit mentega cair
atau
Buah kurma - cincang
CaraNya
Satukan bahan doh dan uli sebati. Kalau doh agak lembik, tambah sedikit tepung.
Satukan bahan inti dan kacau rata.
Ambil sedikit doh. Leperkan dan letak inti. Tutup doh dan bulat atau bujurkan. Susun atas loyang.
Bakar pada suhu 160° - 170° celcius selama 25 - 30 minit. Sejukkan sebentar dan golek atas gula ising.
#cookies
#biskutraya2019
#traditionalcookies
#malaysiancookies
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
I would like to say that this blog really convinced me to do it! Thanks, very good post. Looking for some inspiration for your next trip? Find great vacation ideas and inspiration from Things to do with your source for the web's best reviews and travel ...
ReplyDelete