ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, May 17, 2019
Kerang air asam ala thai
Kerang air asam ala thai katanya.....
Gatal tangan.wooo kopek kerang nih....tapi teringin nak makan punya pasal kita pendamkan ajer rasa gatal tu....
Resepi kerang air asam
3 kg kerang - rebus/kukus (jangan lama sangat - agak2 masak boleh kopek jer) - kopek buang kulit sebelah dan susun dalam bekas hidangan.
Air asam
Cili padi - hiris
Cili masak - hiris
1 biji bawang besar - potong dadu
5 biji limau kasturi - perah - potong 8 kulitnya atau hiris
2 sb asam jawa + ramas dengan 1 cawan air masak
1 kuntum bunga kantan - hiris
5 tangkai daun kesum - hiris
1 pokok ketumbar - hiris
1 sk belacan bakar
Sedikit sos ikan jika suka
Gula melaka dan garam secukup rasa
Satukan semua bahan air asam. Tuangkan ke atas kerang. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment