ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, February 24, 2017
SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH
Sesekali merajinkan diri mengupas telur puyuh. Renyah sungguh. Kupas pulak kena sorok2 dari pandangan anak2..... Hahaha....kalau tidak nanti takdan nak kumpul utk buat sambal.
Saya mssakni untuk lunch rabu lepas. Saya buatkan sup ayam sikit untuk kuah2nya.
Sambal tumis telur puyuh
@ zulfadreamland.blogspot.my
30 biji telur puyuh direbus dan dikupas kulitnya.
*15 biji cili kering - rebus lembut
*1 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
2 batang serai diketuk
4 sb sos tomato
4 sb air asam jawa pekat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Kisar lumat *.
Tumis tanpa minyak sehingga agak kering. Masukkan minyak. Masak hingga bahan tumis naik bau dan pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan serai. Biar merenih seketika. Masukkan telur. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air jika terlalu kering. Gaul sebati dan tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment