ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, February 5, 2017
Ikan Bawal Emas Kukus Abang Sado
Ikan bawal emas....ikan faveret saya nih....rasanya lemak dan isiya lembut. Memang paling sesuai dikukus. Tapi kalau goreng pun sedap sangat. Dua hari berturut2 makan menu nih....semalam buat sekor, tak cukup. Hari ni buat dua ekor pulak....
Bab2 masak kukus ni hubby memang terer...jadi dua hari ni hubby yang masak.....huntung hakak....dapat hubby terer masak....
Ikan kukus abang sado JJ @ ZLC
Ikan bawal emas sederhana
2 biji cili merah atau 6 biji Cili padi dihiris (boleh tambah kalau nak lebih pedas)
3 inci Halia dihiris
5 sb Sos tiram
1 1/2 biji lemon)
3 biji asam boi (optiona)
garam dan gula secukup rasa
2 batang serai dihiris
sayuran pilihan - tomato, karot, kobis bunga, cendawan tiram, daun ketumbar jika suka
Satukan semua bahan, kecuali bunga kobis, cendawan dan daun ketumbar dan kukus selama 20 - 25 minit. Buka pengukus, masukkan bahan2 lain dan sambung kukus selama 5 minit. Tutup api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment