Thursday, January 26, 2017

Kuay Tiaw Kari


Sarapan pagi....tetiba teringin beno nak makan kuay tiaw kari. Gigih pepagi saya menyediakan menu ni dengan bahan yang agak terhad demi memenuhi keinginan yang satu ini.


Kuay tiaw kari

Bahan-bahannya

1 1/2 biji bawang besar

6 ulas bawang putih

1 inci halia

segenggam ikan bilis

3 sb serbuk kari daging

1 sb serbuk kari ikan

2 sb cili boh

1/2 cwn air asam jawa pekat

2 1/2 liter santan dari 1 biji kelapa

sotong, ayam, kerang, udang

Garam

1 sk gula

----

Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan ikan bilis hingga hancur.

Tumis hingga naik bau.

Masukkan serbuk kari dan tumis hingga garing/pecah minyak.

Masukkan air asam dan gaul rata.

Masukkan ayam/sotong.

Kacau hingga separuh masak.

Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.

Biarkan mendidih. Udang/kerang masukkan 5 minit sebelum tutup api.


---------------------

1 kg kuay tiaw di celur

Tauge/sawi/kacang panjang dicelur

Bawang goreng

Cili dihiris nipis

Fish cake/fish ball/tauhu goreng

Daun pudina

Limau nipis/kasturi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...