Saturday, January 28, 2017

Chicken Madhbi With Rice


Dua minggu leps kalau tak salah, lydia honey share resepi baru chcken madhbi ni kat group masakan Matbahna Al Arabi. Seronok betul saya....macam tak sabar2 nak buat. Beberapa kali cubaan nak buat..

Beli ayam dan bahan2 tapi sudahya jadi masakan lain....sebab macam2 hal pulak tiap ali hujung minggu. Cuti hujung minggu sempena raya china kami sekeluarga ambil kesmpatan pulang ke kampung. Hubby request masakkan nasi arab sebab MIL katanya selalu menyebut2.

Memang tak fikir banyak kali...saya pun pilih resepi ni untuk dicuba. Hasilnya memang memenuhi citarasa....Alhamdulillah. Bahannya ringkas dan membuatnya pun tak susah mana. Tq lydia....rajin share resepi masakan timur tengah ngan kami semua.


Chicken madhbi with rice
Lydia honey

**7 biji buah pelaga
**8 kuntum bunga cengkih
**1 inci ( x 2) batang kulit kayu manis
**1/4 - 1/2 sk Biji ketumbar

*1/2 sk serbuk Lada hitam
*1/2 sk serbuk kunyit
*1/4 sk Serbuk kulit kayu manis
*1/2 sk Jintan putih
*1 sk arab mix spices
*Garam secukup rasa

Satukan * dan gaul rata.

1 ekor ayam - potong 4 @ 8. Bersihkan, rendam cuka sebentar. Bersihkan, tos dan kelar sedikit. Lumurkan dengan bahan *.

3 biji bawang besar - potong bulat
2 biji cili hijau
(1/2 rempah **)
3 sb Minyak zaiton

Susun bawang besar menutupi dasar periuk tekanan atau non stick (saya guna magic pan).  Taburkan rempah ** dan cili hijau jika suka. Tuang minyak zaiton. Susun sudu secara berselang seli. (Rujuk gambar).


Susun ayam dan kemudian sekiranya menggunakan periuk biasa, tutup periuk rapat2 dengan aluminium foil.


Masak ayam dengan api perlahan hingga airnya kering.


Asingkan ayamnya. Bawang dan bahan2 tadi boleh buang. Gunakan minyaknya untuk sapu pada ayam sebelum di bakar/grill. Bakar ayam sebentar untuk menggaringkan dan keringkan sedikit ayam nih.


Untuk sediakan nasi.

4 cawan beras basmathi - basuh dan rendam dengan sedikit garam selama 30 minit. Toskan.
5 - 5 1/2 cawan air panas



Utk nasi

1/2 rempah **
1 helai daun bay
1 biji loomy
1 biji cili hijau
Kiub ayam (saya tak letak)
Minyak zaiton untuk menumis
1 biji bawang besar - cincang
1 biji tomato - cincang

Tumis **  dan bahan2 lain kecuali tomato hingga naik bau. Kemudian masukkan tomato. Tumis lagi hingga pecah minyak.

Masukkan beras dan gaul hingga bahan2 tumis rata dengan beras. Masukkan air panas (saya tambah garam secukup rasa). Masak hingga air nasi hampir kering. Perlahankan api. Lubangkan tengah2 nasi tadi untuk leta remekin atas mangkuk bara. Susun ayam yang telah digrill tadi. Masukkan arang yg telah dibakar  hingga berbara dan tuangkan minyak hingga asap keluar. Tutup periuk nasi cepat2 dan masak hingga nasi masak sepenuhnya.


Hidangkan bersama2 salad, salsa dan hidangan sampingan piihan yang lain.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...