Tuesday, October 13, 2015

Bubur candil nangka madu


Sesekali teringin sangat nak makan nangka. Tapi perut ni memang kalah kalau makan nangka fresh. Kalau dah buat kek atau bubur camni tahan la skit.

Pegi pasar aritu nampak nangka madu....dia jual separuh biji....sekg RM3. Byk juga dapat isinya....bahagi 3, simpan 2 bungkus. Konon2 nak buat kek nangka pulak nanti. Yg satu ni campur dalam bubur candil. Semalam balik opis tengok nangka yg 2 bungkus tu dah tinggal 4 ulas jer....hehehe...rupanya anak2 ummi dah kerjakan....takpe la...nanti2 beli lagi boleh buat kek pulak yer.

Bubur candil nangka madu
@ wadai kepeng nangka madu

1 mangkuk isi nangka yg dihiris kecil
1/2 paket tepung pulut
Air daun pandan (kisar 6 helai daun pandan dengan air dan tapis)
Sedikit garam
2 keping Gula nise (atau boleh guna gula melaka atau gula putih secukup rasa)
6 cawan santan

Masukkan tepung ke dlm mangkuk. Tambahkan air pandan sedikit2 sambil gaul tepung hingga menjadi doh lembut dan tak lekat dimangkuk. Ambil doh dan bentukkan sebesar guli dan tekan leper. Susun atas dulang atau boleh juga buat dan terus masukkan ke dlm santan yg sedang dimasak.

Masukkan santan ke dlm periuk. Tambahkan garam dan gula kacau rata. Pasang api sederhana. Masukkan candil dan kacau sesekali supaya santan tak pecah minyak. Masak hingga mendidih dan candil timbul. Tambahkan nangka dan masakkan seketika. Tutup api.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...