Mac and cheese yg simple mimple saya ambil resepinya dari blog....(kena search balik nih....lupa nak copy linknya) Inilah menu sarapan pagi ari ni....kegemaran anak2....tapi ayahnya jeling pun tidak....
Kejadian sosnya harini sedikit kurang memuaskan. Dok leka dengan kuih ketayap kat dapur sebelah, saya lupa nak terus kacau kuahnya sampaikan susu dengan cheesenya sedikit bergentel atau pecah minyak...huhuhu...tapi ok la, bila makan anak2 tak komen.
Bahan2nya
1 peket macaroni 500 gm
2 cawan parutan keju cheddar -boleh tambah
1/2 cawan keju parmesan-boleh tambah
1 liter susu segar dalam kotak-boleh tambah
4 sudu besar mentega
2 sudu tepung gandum
Black pepper secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara2nya
Cara nak masak sos ni macam nak buat sos bechamel . Kalau resepi asal tak letak keju parmesan tapi saya yang tambah .
- Didihkan air didalam periuk yang cukup besar . Bila air dah cukup mendidih masukkan semua macaroni dan rebus sehingga cukup kembang dan lembut. Bila dah masak toskan macaroni ini dan ke tepi kan dulu.
- Masukkan semua butter dalam periuk dan panaskan periuk kemudian masukkan semua tepung gandum dan kacau bahan-bahan ni sampai la tepung gandum bertukar warna kekuningan dan masak .
-Dengan cepat terus masukkan susu dan kacau sekejap . Kemudian masukkan semua keju cheedar dan parmesan serta serbuk black pepper didalam periuk dan kacau .
-Terus kacau sos dan guna api dapur sederhana besar sehingga sos masak pekat .
-Kemudian masukkan semua macaroni secukupnya dalam sos dan kacau sehingga sos dan pasta sebati .
- boleh juga ditabur parmesan cheese masa nak makan hmmmm yummmy....
No comments:
Post a Comment