Sunday, December 15, 2013

Sardin tumis kicap

Request dari encik hubby....teringin nak makan sardin. Sib baik la minta lauk sardin jer...kalau minta kebab ke.....chicken chop ker....lambat la baru nak makannya....mau masuk angin perut...hahaha.

Resepi senang tapi menyelerakan. Makan dengan nasi panas....tak payah lauk lain pun boleh bertambah2 nasinya...

1 tin besar sardin jenama ikut suka
1 sb cili kering kisar ( nak pedas tambah kuantiti)
4 ulas bawang putih hiris
1 inci halia hiris
1 biji bawang besar hiris bulat
1 keping asam keping/gelugur
10 biji tomato cherry
2 biji kentang potong bulat (jgn nipis sgt)
Kicap
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

-----
Tumis halia, bawang2 dan kentang hingga naik bau. Masukkan cili. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan kicap (lebih kurang 5 sb....nak lebih pun boleh) dan kacau rata.  Masukkan sardin dan sedikit air. Kacau sebati dan tambah asam keping. Masak hingga kentang empuk. Tambah garam secukup rasa. Masukkan tomato, kacau seketika dan tutup api.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...