Wednesday, June 26, 2013

Khasiat Daun Pudina

Selain daripada memasak saya juga minat bercucuk tanam. Walaupun tanah yang ada kat depan rumah tu cuma sekangkang kera tapi saya cuba manfaatkan betul2. Saya ni terpengaruh sangat dengan rancangan river cottage dan jamie oliver. Bila nak masak jer, terus boleh petik segar dari ladang. Tak susah2 nak cari bahan2 asas dalam masakan. Yang seronoknya minat bercucuk tanam nih dapat support dari en hubby.

Cerita pasal bercucuk tanam ni, teringat la salah satu tanaman yang ada kat depan rumah tu adalah daun pudina. Elok sungguh hidupnya. Makin gemuk dan membiak sungguh. Daun pudina ni saya suka sangat buat teh arab atau makan bersama mee kari atau laksa. Satu lagi bila masak briani atau pun lamb masak magribi. perh....sedap beb.

Selain daripada digunakan dalam masakan atau minuman, pudina ni rupa2nya ada banyak khasiatnya.
Maklumat saya dapat dari http://kongsibersamanora.blogspot.com dan banyak juga informasi yang boleh diperolehi daripada http://animhosnan.blogspot.com.

KEBAIKKAN DAUN PUDINA
  • Membantu saluran pencernaan. Jika terkena cirit birit atau sakit perut boleh ambil jus pudina untuk rawatan
  • Membantu bertindak menjadi penyejuk kepada kulit + membantu dalam masalah kegatalan kulit
  • Membantu mengurangkan sindrom usus + membersihkan perut + menghilangkan masalah kulit seperti jerawat = minum teh pudina ( resipi disertakan dibawah)
  • Membantu dalam menghapuskan toksin dari badan
  • Membantu dalam pemutihan gigi + memerangi nafas berbau = hancurkan daun pudina dan gosok terus ke gigi. 
  • Menjadi pembersih yang sangat baik untuk darah kita
-----------------
Jom amal...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...