Monday, June 10, 2013

Stew kambing

Saya refer banyak resepi stew. Ada yg mcm kering sgt, ada yg mcm msk kicap....pendek kata byk juga versi stew nih. Belek punya belek, baca sana sini akhirnya berkeputusan cnp resepi Yaniskitchen dan tambah ikut resepi2 lain tu...

Bahan2nya

2 sdb minyak zaiton
500 gm daging kambing (shoulder)
1 sdb serbuk black paper
1 bj bwg holland - dihiris dadu
3 bj bwg putih - dihiris
1/2 cwn sos tomato
2 bj tomato - kulit nya dikupas dan hiris dadu 3 btg saderi
1 bj lobak - dipotong serong
3 bj kentang - di potong dadu
1/2 sdk serbuk pala
1 gelas air
garam dan gula
Tepung gandum
Oregano
Bay leave
Rosemary
Button mushroom

Cara Buat: Tumis bwg holland dan bwg putih hingga garing. Kemudian masukkan sos tomato dan tomato. Tomato tu di tekan2 sket smpi hancur. Didihkan kemudian masukkan daging kambing. Masukkan daun seleri, kentang dan lobak. Didihkan lagi dan masukkan air. Tutup rapat periuk dan didihkan lagi sekurang2 nya 1 jam. Kalau kering boleh tambah air. Masukkan black paper. Kemudian masukkan garam dan gula serta herba2 lain. Masak hingga kuah menjadi pekat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...