Amik kat mana lupa la pulak....tapi apa2 pun tqvm pada yg bg resepi ni....tapi yg saya punya ni versi puding kasih berkecai.....huhuhu. Blum sempat keras dah kuarkan dari acuan, sudahnya...huhuhu.....pengajaran....sabo2 bior keras betul2....
Bahan-bahan A :
1/2 paket @ 2 tsp serbuk agar-agar (dari sepeket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan (saya guna susu cair)
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 atau 3 jenis pewarna dan perisa (kalau tak nak letak perisa pun tak pe, just pewarna)
Cara-cara :
Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut.
Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam santan dan kocok sikit dengan garfu.
Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware! atas api perlahan tau!).
Setelah mendidih, tutup api.
Bahagikan larutan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukkan pewarna dan perisa.
Kacau sebati setiap bahagian dan tuangkan ke dalam mould yang anda suka.
Biarkan ia keras di dalam peti sejuk.
Setelah keras, keluarkan agar-agar dari mould atau kalau guna bekas yang besar sebagai mould tadi, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan semua agar-agar ini ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.
Bahan-bahan B :
1 paket serbuk agar-agar
10 gm
1 liter air
1/2 cawan gula pasir (saya tambah 50 gm lagi)
100 gm gula Melaka atau nise (saya tak letak)
2 helai daun pandan (disimpulkan)
Cara-cara :
Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk dan masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.
Cara menyediakan puding :
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi semua agar-agar A / kiub-kiub agar-agar A tadi.
Biarkan keras dan sejukkan ke dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment