Sunday, June 30, 2013

Baulu/bahulu cermai..

Dah lama teringin buat baulu sendiri. Kuih ni kegemaran anak2. Selalu beli, sekejap je abisnya. Acuan pun dah lama beli. Petang ni cuba buat dan nak test acuan tembaga baru tu....

Melekat....kecewa jap. Tapi habis juga kena ngap dengan anak2. Puji pun tak abis2. Kembang hidung ummi. Tapi nasib baik ada acuan lama tu. Mwnjadi dengan cemerlangnya. Tak sempat sejuk dan simpan pun.

Bahan-bahan ( Dalam 80 biji )

10 biji telur gred A
380gm gula pasir
1 tsp esen ros (kalau suka. Kak ogy omit nih sb nak dapatkan bau ori bahulu) - saya guna pandan paste
200gm tepung gandum ( saya tambah 3 sb tepung)
1/4 tsp baking powder

Cara-cara

Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.

Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.

Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.

Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.

Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.

Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...