Wednesday, January 9, 2013

Shapperd Pie

Saya dapat resepi ni dari kawan2 dan google kat internet....lama simpan tapi tak buat2...ada jer alasannya...tapi bila masak tu saya tak ikut sangat resepi2 tu, saya ejas ikut bahan yang ada kat umah ni, kalu tidak sampai ke sudah tak jadi2 buat.....sedap dan tak susah pun nak buat...



Bahan2
800 g daging cincang
2 biji bawang holland dicincang
6 ulas bawang putih dicincang
5 biji tomato dicincang
1 batang lobak merah di potong kiub
3/4 cwn jagung (frozen)
2 sb serbuk lada hitam
1 sk basil
1 sk pasley
6 helai bay leaf (daun salam)
Garam dan gula secukup rasa
------
Cara2nya
**************

6 biji kentang US direbus dan dilecek
1 cwn susu segar
3 sb mentega
garam secukup rasa
-----
Cara2nya

potato kopek dan lecekkan jadi mashed potato.
bila dah lecek, masukkan garam   + butter (2-3 sudu besar) + fresh milk - ikut citarasa masing-masing suka mashed potato lembik ke keras ke apa ke. gaul sebati masa tgh panas-panas tu, masa ni aku suka betul mencedok dan makan sambil buat.



 resepi asal sheperd's pie daripada nusuhah yang telah dicuba oleh kak roy dan nita...hehehe tq fren...

bahan-bahan untuk di'dice'kan kecil-kecil:
carrot
yellow onion
tomato
button mushroom (preferably yang fresh, kat giant ada jual tapi kalau guna yang dalam tin pun ok, cuma kurang ummph sikit)

minced meat
potato (7-8 biji bergantung kepada size, aku pun tak reti nak cakap, bergantung juga pada saiz bahan-bahan diced tadi - mangkuk korang tu besar mana, lebihkan tak pe, sebab kalau kurang takut nanti tak boleh nak tutup inti pulak)
fresh milk
parsley (aku guna dried parsley dlm botol tu je)
butter
garlic (2-3 ulas cukup)
cheddar cheese

note: bahan yang nak di'dice' tu biar sama banyak - carrot dice 1 mangkuk, bwg besar dice 1 mangku, tomato dice 1 mangkuk, mushroon dice 1 mangkuk dan minced meat pun 1 mangkuk, minced meat nak lebih sikit pun bulehhhh, tak dak hal punya.

tumis minced meat + garlic. air daging dah turun masukkan all diced ingredients tadi. masak lama-lama sikit. pastu salt + pepper + parsley. gaul lagi kejap. tutup api.

potato kopek dan dice dulu = rebus sampai lembut sangat supaya senang nak penyekkan jadi mashed potato. dah masak, apa lagi penyekkan, bila dah penyek, masukkan garam sikit je (sebab nanti nak letak cheddar cheese - cheddar cheese tu dah agak masin) + butter (2-3 sudu besar) + fresh milk - ikut citarasa masing-masing suka mashed potato lembik ke keras ke apa ke. gaul sebati masa tgh panas-panas tu, masa ni aku suka betul mencedok dan makan sambil buat.

ambil bekas letak inti pastu letak mashed potato tadi. jgn leper-leperkan atau ratakan tapi ambil garpu pastu jadikan lapisan potato kat atas tu macam bergunung-ganang sikit. pastu tabur grated cheddar cheese.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...