Wednesday, December 27, 2017

Cucur cempedak


Menu minum petang ringkas bila tiba musim cempedak. Harganya mahal sekarang ni....mengalahkan durian pulak.

Dulu masa kat kampung, bila buah tak banyak...aduk beradik ramai....kitrg buat macam ni juga.....buang biji....bancuh ngan tepung macam buat cekodok pisang tu....jadi muai la sikit....ramai dapat makan.....durian pun sama....kalau buahnya sikit buat camni....janji ada rasa dan bau....jadilah.....

Nak makan pun senang....terus ngap tak payah susah2 nak keluarkan bijinya....bijinya leh terus kumpul dan rebus.... Klik link ini untuk resepi.

Buah mahal ni semua bahagian kena manfaatkan sepenuhnya....kulitnyapun jangan buang...kalau bela kambing atau lembu boleh lah kasi diorg makan...kalau takde jangan buang jugak....buat mandai...jeruk kulit cempedak yang femes kat N9....Resepi klik link ini.


Cucur cempedak

2 cawan tepung gandum
1 cawan isi cempedak (ganti ngan durian pun boleh)
1/2 sk baking soda
1 cawan air
1/2 sk garam
3 sb gula  (atau secukup rasa)
Minyak untuk menggoreng

Satukan semua bahan dan gaul sebati. Tamnah air jika perlu. Adunan tepung tidak terllau likat atau cair. Panaskan minyak di dalam kuali. Jemput atau sudukan adunan dan masukkan ke dalam minyak panas. Goreng dengan api seserhana hingga keperangan.



1 comment:

  1. akhirnya jumpa blog nya betul2 bagi resepi cucur cempedak.

    byk blog tulis "cucur cempedak" tp sebenarnya goreng cempedak

    terima kasih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...