Sunday, April 30, 2017

Pasta Bolognese


Antara menu kegemaran anakanda bukan ayahanda.... Suka sangat anak2 kalau saya hidangkan pasta ni...berkali2 mengulang ke dapur.

Kuah bolognese ala ZLC
http://zulfadreamland.blogspot.my

30 biji cili kering - rebus dan kisar halus
4 kg tomato - kisar
1 tin tomato puree (optional - saya letak untuk dapatkan warna sos yang lebih merah)
2 biji bawang holand cincang
1 labu bawang putih ketuk atau cincang
2 kg daging cincang
2 sb lada hitam
2 sb oregano
2 sb basil
10 helai daun bay
2 sb pasley
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis


Sayuran

3 batang celery - potong kecil
1 biji cili benggala potong kecil
2 tin cendawan butang @ 3 paket cendawan butang segar - hiris

Tumiskan bawang dan bawang putih hingga layu dan naik bau. Masukkan cili kisar. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan daging. Tumis hingga air daging kering.

Masukkan tomato kisar dan puree. Biarkan mendidih. Masukkan bahan2 lain kecuali cili. Masak hingga sayur empuk dan rasa masin dan manisnya. Akhir sekali masukkan cili benggala. Kacau sebati dan tutup api.

Cara hidangan

Pasta yang direbus empuk
Parutan cheese

Ambil sedikit pasta dan masukkan ke dlm pinggan. Tuang kuah di atasnya. Parutkan cheese di atas kuah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...