Friday, March 31, 2017

Sambal Tempe Garing Abang Sado JJ


Cerita dah lama tapi baru nak update. Lambat nak menaip resepinya sampai post ni turut kat dasar blog. Lupa dah. Tempe garing bersambal ni hubby yang buat. Dia buat untuk habiskan stok tempe lebihan jamuan untuk majlis ilmu Surau. Gigih hubby hiris tempe dan tauhu nipis2. Caiyok la....kalau bulan puasa bagus jugak buat stok tempe garing ni... Time sahur leh makan dengan nasi panas2.


Tempe garing

BAHAN-BAHANNNYA :-)
4 keping tempe - potong nipis
2 keping tauhu - potong nipis
1 genggam ikan bilis, cuci dan toskan (kalau ikan bilis halus mata biru tu sedap)

1 cawan cili kisar
2 ulas bawang putih - tumbuk lumat
1/4 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)

Tempe dan tauhu dihiris nipis, gaul dengan sedikit garam dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Begitu juga ikan bilis, goreng garing. Ketepikan.

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing, masukkan air asam jawa. Tambah sedikit garam dan gula secukup rasa (gula lebih sikit).

Tumis bawang hingga naik bau, pastu masukkan cili. Perlahankan api dan masak lebih kurang ½ jam guna api yang slow. Bubuh asam keping, garam dan gula secukup rasa. (biar rasanya manis2 gitew)

Apabila sambal tumis dah cantik masaknya, serta terbit minyak, sengetkan kuali dan biar minyak tu berkumpul. Dalam ½ jam jugaklah. Pastu kaup minyak tu dan buang.

Masukkan bilis dan tempe ke dalam sambal dan gaul sampai rata. Insya Allah bilis dan tempe akan kekal ranggup. Simpan dalam bekas-bekas kecik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...