Tuesday, March 21, 2017

Muffin pandan gebu



Haruman pandan dan santan memenuhi dapur saya petang ni. Sedap....lembut....mudah. Tak payah nak keluarkan mixer bagai....guna whisk....kacau gitu2 bagi sebati jer dan siap adun...

Resepinya saya intai dari dapur june ahmad dua tiga hari lepas. Terliur tengok muffin jelita dia yang lalu lalang kat wall fb. Terasa rasa muffin lemak dan gebu lalu laju jer kat anak tekak nih.... Haishhh tak boleh jadi....tu yang balik keja terus bulatkan tekat buat muffin ni betul2 lalu kat tekak ni.





Muffin pandan gebu
Zulfaza Loves Cooking
@zulfadreamland.blogspot.my

Bahan A

*200 gm tepung gandum
*1 1/2 sk baking powder
*1/2 sk baking soda
1 sk garam
120 gm gula kastor

Ayak *. Satukan dengan garam dan gula. Gaul rata.

Baham B

2 biji telur
1/2 cawan minyak
200 ml santan pandan (kisar 5 daun pandan dengan kelapa parut atau 100 ml santan kotak + 100 ml air)

Pilihan (optional)
Esen pandan dan pewarna hijau


Satukan bahan B dan kacau guna whisk hingga sebati sahaja. Tuang dalam bahan A. Gaul rata secara kaup balik. Jangan terlebih gaul, muffin jadi keras dan padat.

Tuangkan adunan 3/4 penuh dalam muffin tray atau paper cup. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dahulu selama 15 minit pada suhu 170 celcius selama 20 minit atau hingga masak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...