Sunday, March 19, 2017

Menu lunch nasi arab LAMB MADGHOUT

Menu lunch nasi arab  LAMB MADGHOUT pulak. Sambil masak untuk keluarga sambil memenuhi tempahan jiran dan taulan. Begitulah kebiasaannya, bila hujung minggu terima tempahan nasi arab dan lain2 nasi berperisa.


Resepi yang dikongsi lydia honey jadi pilihan lagi. Ni kira resepi ulang tayang. Sebelum ni dah pernah post kat sini.


LAMB MADGHOUT
Zulfaza Loves Cooking

Ingredients:

A)- Rempah Ratusnya

1 biji tomato segar-di dadu kecil
Sebiji bawang besar- di dadu kecil
1 biji cili hijau- (jgn dipotong boh sebiji)
2 helai daun salam*
Kulit kayu manis*
5 kuntum bunga cengkih*
1/4 sk serbuk limau kering* (loomy powder - oleh beli kat kedai barangan arab)
1/4 sk serbuk lada hitam*
1/2 sk arab mix spice*
1/2 sk serbuk.bawang putih*
1/4 sk serbuk jintan*
Secubit serbuk kunyit*
5-7 biji buah pelaga *
1/4 cawan minyak
Air secukupnya untuk merebus daging
Garam secukupnya

B)- 500 gm kambing(lamb) dengan tulang- potong kiub besar.. Biarkan dengan lemak sikit.

C)-2 cawan beras basmathi-cuci bersih dan rendam 1/2 jam dengan air garam dan toskan

D)- Sebiji kentang- saiz sederhana, kupas kulit, di potong besar dan gorengkan sehingga keperangan. Kalau dapat beberapa biji kentang yang kecik comel sebesar rambutan tu lagi bagus.. Gorengkan sebiji2.



Panaskan minyak, Tumiskan sedikit bawang besar sehingga naik bau (sekadar transparent kaler jer ok) dan masukkan bahan bertanda * dan tumiskan sebentar sehingga naik bau.

Bila rempah dah naik bau, masukkan tomato dan gorengkan sebentar sehingga lembut dan hancur.

Masukkan lamb dan gorengkan bersama tomato dan rempah, balik2kan di kedua bahagian sehingga golden brown dan masukkan air.

Tutup periuk dan renehkan sehingga daging empuk lebih kurang 50 minit atau lebih (ikut lamb yg uoll beli gak yer), masukkan garam, renehkan sebentar dan off kan api.

Asingkan air rebusan dan lamb.
Biarkan lamb di dasar periuk, masukkan kentang yang di goreng, cili hijau, last layer taburkan basmathi menutupi periuk dan add in -+ 3 cawan stock panas dan tutupkan periuk dengan penutupnya.

Masak nasik di atas api yang sederhana besar, bila dah hampir kering, cakar2 sikit permukaanya dengan garfu dan slow kan api,

Tanaklah sehingga nasik masak sepenuhnya.
Bila nasi dah masak, biarkan sebentar 5 minit baru di telangkupkan ke dalam pinggan hidangan.
Leraikan nasi perlahan2 guna garfu je supaya nasi tak patah.

Taburkan di atasnya daun ketumbar jika suka dan sedia untuk di hidangkan. Selamat mencuba




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...