ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, November 13, 2016
Asam pedas Abang Sado JJ
Masakan encik hubby lagi. Ikan baraccuda hasil pancingan ayah jiran sebelah dengan bendi yang dipetik dari kebun surau. Sedap...penuh nikmat makan ikan segar tanpa pengawet dan sayur segar tanpa racun serangga. Ikan ni memang susah nak dapat. Pancing yang dapat naikkan ikan ni memang beruntung. Selalu tali kail terputus dlm cubaan nak menewaskan ikan ni dilautan.
Rasanya sedap.....isinya berkeping2...macam tenggiri pun ada. Masak kari atau asam pedas memang terbaik. Terima kasih jiran.
Asam Pedas Sedap Tak Hengat
I Kilo ikan jenama apa2 (Sembilang/pari/tenggiri/kerapu/senangin dll)
3 sb (cili kering yg dah dikisar)
4 ulas Bawang Putih
8 ulas Bawang Merah Dikisar/tumbuk lumat
1 inci Halia
1 inci/ketul kunyit hidup
Segengam Daun Kesum
Sekuntum Bunga Kantan – belah 4
Bendi/Terung Panjang Belah dua dan potong lebih kurang 3 inci
Sebiji tomato belah 4 (optional)
1 liter air
Air Asam Jawa pekat dalam 1/4 cawan
Gula dan Garam sekukup rasa
----
Tumis cili hingga pecah minyak.
Masukkan bahan yang ditumbuk/kisar dan kacau hingga naik bau. (Bahan ni boleh juga dikisar sekali dengan cili kering dan tumiskan hingga pecah minyak)
Masukkan air asam dan air.
Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan, bendi.
Masukkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.
Masukkan tomato dan biarkan lebih kurang 3 minit......siap untuk dimakan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment