Teringin pulak nak makan apam balik. Stok jagung pun ada banyak. Kacang pun ada... Resepi Aznie KKPBT pun ada....jom la buat...
Sebenarnya tak la susah nak buat apam balik ni.....bahan nampak banyak tapi bahan2 yg mudah nak cari. Takde acuan khusus pun tak jadi masalah...guna kuali leper atau non stick pan pun ok....hasilnya tetap sedap.
Apam Balik @ ZLC
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1/2 s/t baking powder
4 s/b gula pasir
1/2 s/t garam
350ml air (guna air pandan separuh)
1/2 s/t ragi segera (mauripan) - saya guna brand saf
Bahan B
4 biji telur
1/3 s/t soda baikarbonat
2 s/t gula
BAHAN PELENGKAP
gula
Kacang tanah (tumbuk)
Jagung krim dlm tin
Optional
Coklat rice
Cheddar cheese (parut)
Cheery (hiris)
Coklat masakan (parut)
@apa sj yg kita suke..
Campur kesemua bahan A diatas kecuali yis.. gaul hingga sebati...kemudian baru masukkan yis.. gaul lg hingga rata. Perap selama 1~2 jam...
Pukul bahan B hingga sebati .. kemudian tuang kedalam adunan A tadi.. gaul hingga rata... (saya kisar dlm blender, kemudian tambah bahan B dan kisar lagi hingga sebati)
Panaskan acuan apam balik..(saya guna nonstick pan) masukkan adunan tepung dan ratakan..
apabila nampak permukaan atas adunan seperti ada berongga taburkn sedikit gula pasir, kacang dan jagung di atasnya.. kemudian tutup..
bila sudah masak angkat, letak sedikit mentega dan letakkn diatas dulang dan lipat dua dan potong.
Yang ni saya masak guna ring burger.....
No comments:
Post a Comment