Hari ni terlebih rajin. Masakkan rendang pedas ayam untuk lunch. Masa raya aritu pun tak buat rendang pedas....buat rendang tok jer. Mula ingat nak masakkan pulut kuning sekali....tapi males la pulok....makan ngan nasi putih jer la.....petang2 nanti kalau rajin baru la kukus pulut.
Rendang ni sebenarnya tak susah mana nak di sediakan. Cuma ambil masa nak pekatkan jer. Saya suka kalau rendang ayam menggunakan ayam kampung, ayam hutan atau ayam pencen. Sbb bila dimasak lama pun dagingnya tak hancur...
Rendang Pedas Ayam
Zulfaza love cooking
15 ketul ayam (sekor setengah)
*3 biji bawang besar (atau 20 biji bawang merah)
*1 labu bawang putih
*2 inci halia
*3 inci lengkuas
*1 ketul kunyit hidup
*5 batang serai - potong kecil
*20 biji cili kering (rendam air panas hingga lembut)
(Cili padi kalau mau lebih pedas sesuai dengan namanya)
2 helai daun kunyit - hiris halus
10 helai daun limau purut - hiris halus
2 mangkuk santan pekat
1/2 keping gula nise/kabung/melaka
5 sb kerisik
3 - 5 keping adam gelugur
Kisar *. Satukan semua bahan kecuali garam. Masak hingga hampir pekat. Perisakan dengan garam. Masak lagi hingga pekat dan agak kering. Ketika memasak, kacau selalu untuk mengelakkan rendang hangit.
No comments:
Post a Comment