Tuesday, November 19, 2013

Kek nenas terbalik (pineapple upside-down)


Kek ni ulang tayang N3 yang lama. Ramai gak orang yang berkenan dengan kek ni termasuklah menantu sedara dan keluarga dia...

Sumber resepi buku masakan chef wan
Dicuba dan diolah sedikit oleh zulfaza love cooking

Lapisan Bawah

1/4 cawan mentega
1/2 cawan gula perang
8 Keping gegelang nenas (dalam tin)
6 biji ceri merah/hijau

Lapisan atas

2 cwn tepung kek (saya guna tepung gandum jer)
2 st serbuk penaik
1/4 st garam
1/2 cawan mentega tanpa garam (disebabkan mahal saya guna mentega biasa tapi omit garam)
1 cawan gula halus
2 biji telur
2 sudu teh esen vanila
1 cawan/250 ml/8 oz bendalir) jus nenas (yang dalam tin tadi)
--------------------

Gris acuan kek bulat (81/2 inci) dengan 1/4 cwn mentega dan tabur gula perang di dasarnya.
Aturkan nenas dan letak ceri di bulatan nenas tersebut.
Ayak tepung, serbuk penaik dan garam.
Pukul mentega dan gula hingga gebu.
Masukkan bahan2 berayak, telur, esen dan jus nenas.
Pukul lagi dan tuang ke atas nenas tadi.
Bakar selama 45 minit pada suhu 175 c.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...