Tuesday, November 5, 2013

Homemade nutella

Sumber saya lupa dari mana.. dah lama simpan tapi tak terbuat2 sehingga la petang ni...
Suka2 jer ejas resepi. Kalau refer sumber2 lain pun memang takde yg letak susu segar tapi saya tambah benda tu sebab bila guna blender biasa susah plak nak berputar. Jadi saya panaskan susu n tuang dlm blader tuh....
Lebih senang nak di sapu atas roti dan rasanya lebih nyaman kata org sarawak....
Anak saya siap makan macam choki2 plak yer...main cedok ngan sudu jer....
Bahan-bahannya:
150 g hazelnut-panggang dan buang kulitnya kisar hingga jadi seperti peanut butter paste.
1/2 cawan gula ising.
1/2 cawan serbuk koko.
sedikit esen vanila
sedikit minyak jagung
100 g milk chocolate-cairkan (Saya lebihkan jadi 250 gm)
****saya tambah 1/2 cawan susu segar (didihkan)
Cara-caranya:)
Cairkan coklat dengan double boiler. Masukkan gula, koko, kacang hazel dan esen vanila. Kacau hingga sebati kemudian masukkan minyak jagung dan kacau lagi sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki.
Masukkan dalam blender + susu dan sambung blend lagi agar dapt smooth paste. Simpan dalam bekas yang sesuai. Boleh di sapu pada roti,biskut lemak atau apa saja yang anda fikir sesuai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...