Tuesday, September 3, 2013

Meehon goreng tomyam

Bahan2nya

1/2 paket meehon direndam
10 ekor udang (boleh dipelbagaikan ikut citarasa)
3 sb paste tomyam (saya guna perencah homemade)
2 sb sos tomato
2 sb sos tiram
4 helai daun limau purut dihiris
Sawi dipotong kecil
Karot dihiris halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumism
-------

Panaskan minyak.
Masukkan paste tomyam dan tumiskan seketika. 
Masukkan sos tomato dan tiram gaul rata dan biarkkan seketika. Masukkan karot dan daun limau purut.
Toskan meehon dan masukkan ke dalam kuali.
Gaul rata meehon. Perisakan dengan garam.
Bila meehon dah sebati, masukkan udang dan masakkan hingga udang berubah warna dan melengkung.
Masukkan sawi, gaul rata dan masakkan hingga sawi layu.
Hidangkan bersama cili potong dan bawang goreng serta hirisan limau jika suka...

Kali ni tak sompek den...

Resepi paste tomyam

5 ulas bawang merah
5 biji cili merah 
5 biji cili kering
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 sudu udang kering
3 helai daun limau purut
1 inci belacan (dibakar)
air asam jawa, gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Kisar semua bahan Kecuali asam, garam dan gula. Panaskan minyak. Tumis hingga naik bau. Masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga jadi paste. Sejuk dan simpan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...