ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Monday, November 7, 2011
Kek Nangka
Resepi saya dapat dari blog singgahsana kitchen....Tq ye...bau harum satu dapur...Buatkan untuk Bibik Su sebagai penghargaan majikan sempena besday dia...
BAHANNYA
6 BIJI TELUR (B)
200 GM TEPUNG GANDUM(saya guna tepung superfine-kek lebih halus)
200 GM NANGKA YANG TELAH DICINCANG (nak lebih boleh tambah lagi)
130 GM KELAPA PARUT
225 GM BUTTER
130 GM GULA KASTOR
1/4 TSP BAKING POWDER
1 TBSP SUSU PEKAT MANIS
CARANYA
1. BUTTER DAN GULA DIPUKUL HINGGA KEMBANG, MENJADI PUTIH DAN BERKRIM.
2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU SAMBIL DIPUKUL LAGI HINGGA KEMBANG.
3. MASUKKAN KELAPA PARUT, NANGKA DAN SUSU PEKAT MANIS. GAUL DENGAN SPATULA HINGGA RATA.
4. MASUKKAN TEPUNG SIKIT DEMI SEDIKIT. KAUPBALIK HINGGA RATA DAN SEBATI.
5. ALAS & GRIS LOYANG DGN BUTTER. TUANGKAN ADUNAN DLM LOYANG DAN BAKAR DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASKAN TERLEBIH DAHULU DGN SUHU IKUT KEPANASAN OVEN MASING-MASING.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment